Διγαλάκης: «εκπροσώπησα τα Χανιά με ειλικρίνεια, σας ζητώ να συνεχίσουμε μαζί»
«Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τα Χανιά στάθηκα με ειλικρίνεια απέναντί σας, χωρίς ξύλινο λόγο, χωρίς αγκυλώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Προσπάθησα να συνεισφέρω στην ανάπτυξη του Νομού μας και είμαι περήφανος για αυτό. Οδηγούμαι από την αγάπη μου για τον τόπο και την τεχνογνωσία μου ως ακαδημαϊκός. Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στα Χανιά και το όραμά μου είναι ο τόπος μας να έχει τις υποδομές και τις υπηρεσίες που του αξίζουν. Πιστεύω ότι στην τετραετία που πέρασε τίμησα την επιλογή σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας ζητώ να συνεχίσουμε μαζί».
Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία του χθες το βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στον χώρο του Δημοτικού Κήπου.
Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι σημαντικές, «γιατί σε αυτές επιλέγουμε Πρωθυπουργό, επιλέγουμε τους Βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν, γιατί στις δεύτερες εκλογές δεν θα υπάρχει σταυρός, δίνουμε ψηλό ποσοστό στη ΝΔ για να αποτελέσει εφαλτήριο για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές και να θωρακίσουμε τη χώρα από σενάρια κυβέρνησης ηττημένων με τον Βαρουφάκη».
κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι «τον Ιούνιο του 2019, από την ίδια θέση, ζήτησα την εμπιστοσύνη σας και με τιμήσατε με την ψήφο σας. Εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην τιμή που μου κάνατε και σήμερα, το 2023, τέσσερα χρόνια μετά, με ψηλά το κεφάλι, ζητώ να συνεχίσουμε μαζί. Ζητώ να συνεχίσουμε μαζί, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα ασφαλή, μία Ελλάδα σύγχρονη, μία Ελλάδα για τη νέα γενιά».
Παράλληλα, παρουσίασε το κυβερνητικό έργο της περασμένης τετραετίας, λέγοντας ότι «όχι μόνο κερδίσαμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας 2015-2019, αλλά κάναμε άλματα. Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σε αυτήν την τετραετία απέδειξε μέσα από το έργο του ότι η η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα».
Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «στις 21 Μαΐου επιλέγουμε τον επόμενο πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου μας. Επιλέγουμε ποια κυβέρνηση μπορεί να σταθεί με γνώση και τόλμη στις προκλήσεις των καιρών και με ειλικρίνεια απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Στις 21 Μαΐου, επιλέγουμε πολιτικές και επιλέγουμε ανθρώπους. Πριν τέσσερα χρόνια, στάθηκα εδώ στον ίδιο χώρο με ειλικρίνεια και ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με στηρίξετε. Το πράξατε. Σας ευχαριστώ. Οφείλω όμως σε εσάς, οφείλω στα Χανιά, εκτός από το ευχαριστώ να κάνω και έναν απολογισμό, τι έκανα αυτά τα τέσσερα χρόνια ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ως Βουλευτής Χανίων και τι σκοπεύω να κάνω αν με εμπιστευτείτε ξανά», είπε ο κ. Διγαλάκης και παρουσίασε τον απολογισμό του.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:
• «Καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας, τον Αύγουστο του 2019 και αποκαταστήσαμε την ακαδημαϊκή ελευθερία στα Πανεπιστήμιά μας.
• Διαχειριστήκαμε την πανδημία στα Πανεπιστήμια: μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καταφέραμε το 96% των μαθημάτων να παρέχονται διαδικτυακά.
• Λύσαμε άμεσα όλα τα θέματα που αφορούσαν την εκπαιδευτική διαδικασία, τη φοιτητική μέριμνα και γενικά τη διαχείριση της πανδημίας.
• Εξασφαλίσαμε, μέσω δράσης ΕΣΠΑ, την παροχή υγειονομικού υλικού προς τα Πανεπιστήμια για τις ανάγκες λόγω της πανδημίας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία αναστάτωση, κανείς φοιτητής δεν έχασε το εξάμηνό του.
• Θεσμοθετήσαμε, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη μεταφορά τεχνολογίας».
«STUDY IN CRETE» – ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»
• «Θεσμοθετήσαμε τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών. Δώσαμε τη δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια να ιδρύουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένη γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, με στόχο να καταστήσουμε τη χώρα εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν τα πρώτα προγράμματα προσελκύοντας σημαντικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς φοιτητές: Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας (ΕΚΠΑ), αλλά και Ιατρική στο ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνδέσαμε τα πανεπιστήμιά μας με ξένα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Διγαλάκης.
Υπενθύμισε, δε, ότι «το περασμένο φθινόπωρο 15 κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια επισκέφθηκαν την Κρήτη και το Πολυτεχνείο μας. Έχουν ήδη συναφθεί οι πρώτες συμφωνίες με το Πολυτεχνείο Κρήτης», είπε και αποκάλυψε ότι «ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης μεταξύ των τριών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο με τα οποία υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Γιατί ως Χανιώτης, ως Ακαδημαϊκός και ως Βουλευτής Χανίων, έχω ένα όραμα. Να κάνουμε την Κρήτη μας εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το πέτυχαν οι Κύπριοι, και 15% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από τα πανεπιστήμιά τους. Μπορούμε να το πετύχουμε και εμείς και γι’ αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία “Study in Crete”.Γιατί η Κρήτη πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Έχει δυναμικά και εξωστρεφή πανεπιστήμια, υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού, ιστορία και πολιτισμό, στρατηγική γεωγραφική θέση, θαυμάσιο περιβάλλον και κλίμα, ενώ είναι ένας ασφαλής προορισμός», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στη συνέχεια, ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε τον απολογισμό του ως Βουλευτής Χανίων, λέγοντας, μεταξύ άλλων:
• «Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στα Χανιά, ένα δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Πρώτα και κύρια αποτελεί μια δικαίωση για τα Χανιά. Για τα παιδιά μας, τις οικογένειές τους, τη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το μείζον, αυτό είναι που προέχει. Και το λέω αυτό, γιατί η απόφασή μου να παρακινήσω και να στηρίξω σθεναρά, από την πρώτη στιγμή, τις πρωτοβουλίες εκείνες που στόχο είχαν την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών σχολείων στα Χανιά δεν εδραζόταν μόνο στη βουλευτική μου ιδιότητα, άρα και στην ανάγκη να στηρίξω μια συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή. Εδραζόταν πρωτίστως στην πίστη μου, ως ακαδημαϊκός, και φυσικά ως Χανιώτης που επιθυμώ ο τόπος μου να προχωρά μπροστά διαρκώς, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα και οφέλη».
• «Ανέλαβα, επίσης, πρωτοβουλία για να αποκτήσει η Κίσαμος ένα νέο, σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα για να στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου. Το παλιό, κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο για τα παιδιά της Κισάμου κτιριακό συγκρότημα έχει ήδη κατεδαφιστεί, οι μελέτες ολοκληρώνονται, έχει δεσμευτεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 2030 ένα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ και η Κίσαμος θα αποκτήσει το σχολικό συγκρότημα που αξίζει στους νέους της».
• Ο κ. Διγαλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη της αρχαίας Φαλάσαρνας, όπου, όπως είπε, «παρότι το ανασκαφικό έργο της Ελπίδας Χατζηδάκη έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, η απαλλοτρίωση δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι πρόσφατα. Αυτό εμπόδιζε την ένταξη της ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με παρεμβάσεις μου προς την Υπουργό Πολιτισμού και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες καταφέραμε και ολοκληρώσαμε αυτή τη χρόνια εκκρεμότητα, και μπορεί πλέον η Αρχαία Φαλάσαρνα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αυτής της προγραμματικής περιόδου».
• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Διγαλάκης και στη δημιουργία Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης», σύμφωνα και με την επιθυμία του κορυφαίου συνθέτη. «Υπήρξε και υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον από μέρους μου προκειμένου όλοι οι φορείς της Κρήτης και τα πανεπιστήμιά μας να συμμετέχουν στη θεσμοθέτηση του Ιδρύματος. Αυτό που έχει αφήσει ο Μίκης πίσω του είναι παγκόσμιο, ξεπερνά τα σύνορά μας και αποτελεί βέβαια μεγάλη τιμή για την Κρήτη, για τα Χανιά να φιλοξενεί ένα τέτοιο ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.
• Εκτενή αναφορά έκανε ο υποψήφιος Βουλευτής στις παρεμβάσεις του στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» «εκτός του ότι τοποθετεί την ενδοχώρα σε δεύτερο πλάνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική μορφή τουριστικής ανάπτυξης. Η Κρήτη, τα Χανιά, διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (κλίμα, μορφολογία εδάφους, πολιτισμός, ιστορία, γαστρονομία κ.λπ.) που δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλες μορφές τουρισμού. Ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός και άλλα είδη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και ειδικών ενδιαφερόντων μπορούν να δώσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι προσπάθειές μου για επέκταση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες αλλά και ο μετασχηματισμός του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης και των Χανίων σε νέες αγορές είναι συνεχείς», υπογράμμισε.
Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε για την αύξηση της χωρητικότητας στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και οι οποίες «οδήγησαν σε μια αύξηση περίπου 35 περισσοτέρων αφίξεων ανά εβδομάδα. Αν σκεφτούμε ότι κάθε πτήση έχει περίπου 150 επιβάτες που ο καθένας αφήνει κατά μέσο όρο 700 ευρώ, το όφελος είναι 100.000 ευρώ ανά πτήση, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως στην τοπική οικονομία. Παράλληλα, συνέχισα να παρακολουθώ την προμήθεια και εγκατάσταση του ραντάρ προσέγγισης, με επαφές αλλά και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Η Fraport γνωρίζει ότι το θέμα το παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε, γιατί δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας προμήθειας», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών, λέγοντας ότι «σε αυτό το πρόβλημα δεν χωρούν τοπικές λύσεις. Για παράδειγμα, βάλαμε κάποιες νησίδες στο Κολυμπάρι, αναπλάστηκε η παραλία εκεί, αλλά με τα χρόνια το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας ανατολικότερα. Άρα χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλο τον Κόλπο. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους για την επόμενη τετραετία. Μια σωστή μελέτη γιατί η παραλία είναι πλούτος. Δεν μπορεί αλλού να δημιουργούν παραλίες εκεί που δεν τις έχουν και εμείς τις είχαμε να τις χάνουμε».
Για τον πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία), ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έκανε για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πρόσθεσε ότι «η στοχευμένη στήριξή τους αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, εθνική προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «φρόντισε με επιμέλεια να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά δυνατή την υλοποίηση μιας σειράς από στόχους, οι οποίοι πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η πράσινη μετάβαση, η βιολογική καλλιέργεια και η αξιοποίηση της καινοτομίας (ευφυής γεωργία)».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Διγαλάκης και στο ζήτημα του νερού. Όπως είπε, «υπάρχει ένα μοντέλο που έχει γίνει για την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, το οποίο εξέτασε διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής και ακόμα και στα πιο δύσκολα αυτά σενάρια δεν εντοπίζεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα νερού στην Κρήτη. Έχουμε νερό, θα έχουμε άφθονο νερό, το μείζον θέμα όμως είναι η σωστή διαχείριση του νερού. Πρόσφατα υπήρξε μεγάλη προσπάθεια παραπληροφόρησης από την αξιωματική αντιπολίτευση περί ιδιωτικοποίησης του νερού με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται και τη διαχείριση θα την έχουν οι φορείς που την έχουν σήμερα. Ο σκοπός του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε ήταν να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Σήμερα έχουμε γύρω στους 300 φορείς που παρέχουν νερό ύδρευσης και άρδευσης και κάποιοι δεν δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία για έλεγχο, όπως όφειλαν να κάνουν. Να σας πω επίσης ότι κοστολογούν τελείως διαφορετικά το νερό με αποκλίσεις από 20% μέχρι 200%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι και νερό χάνεται και καταλήγει να είναι πιο ακριβό προς τους πολίτες».
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
Τέλος, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους για την επόμενη τετραετία, που είναι οι εξής:
«1. Καλύτερες δουλειές και μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
2. Στην Υγεία, αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα και με το κυβερνητικό πρόγραμμα για αναβάθμιση της υγείας στην περιφέρεια την επόμενη τετραετία.
3. Στην Εκπαίδευση, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
4. Στον Τουρισμό αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προσθήκη νέων προορισμών και επέκταση της τουριστικής περιόδου με πολιτική παροχής κινήτρων οριζόντια σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες.
5. Στο Περιβάλλον, συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Προστασία των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, του Μπάλου, της Φαλάσαρνας, του Ελαφονησίου.
6. Στον Πρωτογενή Τομέα, αξιοποίηση της χρηματοδότησης των 20 δισ. ευρώ που πέτυχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για να υπάρξει μια στροφή προς την πράσινη μετάβαση, τη βιολογική καλλιέργεια, το μηδενικό αποτύπωμα του άνθρακα, την πιο αποδοτική καλλιέργεια με χρήση νέων τεχνολογιών».
Καταλήγοντας, ο κ. Διγαλάκης ανέφερε ότι «σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τα Χανιά στάθηκα με ειλικρίνεια απέναντί σας, χωρίς ξύλινο λόγο, χωρίς αγκυλώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Προσπάθησα να συνεισφέρω στην ανάπτυξη του νομού μας και είμαι περήφανος για αυτό. Οδηγούμαι από την αγάπη μου για τον τόπο και την τεχνογνωσία μου ως ακαδημαϊκός. Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στα Χανιά και το όραμά μου είναι ο τόπος μας να έχει τις υποδομές και τις υπηρεσίες που του αξίζουν! Πιστεύω ότι στην τετραετία που πέρασε τίμησα την επιλογή σας. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σας ζητώ να συνεχίσουμε μαζί», σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.