Ευρωεκλογές | το πολιτικό κλίμα, οι προκλήσεις και η ανθεκτικότητα
Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο, που η ανθεκτικότητα της Ευρώπης θα δοκιμαστεί πολλά επίπεδα, ενώ η σταθερότητα τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και προοπτική κατάπαυσης του πυρός δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Συνεπώς, τα πολιτικά πρόσωπα που είτε βρεθούν στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, είτε υπηρετήσουν το επόμενο κρίσιμο διάστημα από τη θέση του ευρωβουλευτή αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων μια βαριά ευθύνη για τη διαχείριση κορυφαίων ζητημάτων. Δεν υπάρχουν, ομολογουμένως, περιθώρια για εφησυχασμό, από τη στιγμή που η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον έχει κυριεύσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που ζητά λύσεις εδώ και τώρα. Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις όσο το δυνατόν πιο ενωμένη, αφήνοντας στην άκρη ανούσιους διαξιφισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις αρχές της Δημοκρατίας και στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης καλούνται να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, περιφρουρώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέλλον και την προοπτική, ίσως του πιο σημαντικού πολιτικού εγχειρήματος που γνώρισε η ανθρωπότητα. Στην παρούσα φάση, το πολιτικό περιβάλλον προκαλεί πίεση, από τη στιγμή που η άκρα δεξιά ανεβαίνει σταθερά στις μετρήσεις, ενώ άρχισε να κερδίζει και τις πρώτες σημαντικές εκλογικές μάχες στη Δυτική Ευρώπη. Το φάντασμα των πολιτικών άκρων και του ανέξοδου λαϊκισμού πλανάται επικίνδυνα πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.
Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πετύχει πάση θυσία τους στόχους στα εδάφη της Ουκρανίας, την ώρα που τόσο η Ε.Ε, όσο και τα γειτονικά με την Ουκρανία κράτη ανησυχούν για την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων και την επέκταση των συγκρούσεων ακόμα και στα εδάφη τους. Μία κρίσιμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την αξιολόγηση της κατάστασης είναι η σύνδεση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Το ευρωπαϊκό μέτωπο πρέπει να παραμείνει αρραγές, ειδικά τώρα που οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, ενώ η αμφιλεγόμενη στάση των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, αυξάνει τους δείκτες προβληματισμού στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών οικογενειών που πρωταγωνιστούν επί χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή καθίσταται μονόδρομος. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές βρίσκονται ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Poll of the Polls που δημοσίευσε το έγκυρο Politico, αναμένεται να καταλάβουν 173 και 141 έδρες αντίστοιχα στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαζί με το φιλελεύθερο Renew Europe που παλεύει να διατηρηθεί στην τέταρτη θέση πίσω από τον ακραίο πολιτικό σχηματισμό του ID, μπορούν από κοινού να φτιάξουν μια δυνατή συμμαχία με μεγάλη δυναμική, ώστε να μπορέσουν να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα την επόμενη μέρα με στόχο τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, την ενίσχυση της δημοκρατίας, την εμβάθυνση της συνεργασίας και στο τέλος του δρόμου την αύξηση της ανθεκτικότητας της Ενωμένης Ευρώπης.
dikaiologitika.gr
Σπύρος Καπράλος