Κικίλιας: «δεν θα παραιτηθώ, δεν έχω μάθει να φυγομαχώ»
«Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ, δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας στην πανδημία και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και βέβαια τώρα στις μεγαλύτερες φωτιές και πλημμύρες της χώρας», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Μιλώντας κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι τη σύνθεση της κυβέρνησης την αποφασίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν στην ώρα τους και οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις αυτό κατέστη εφικτό. «Θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις νωρίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν την ώρα της θεομηνίας.
Ο υπουργός καταλόγισε την ευθύνη των όσων συνέβησαν στους 600 τόνους νερού που έπεσαν ανά στρέμμα, σημειώνοντας ότι «εκδώσαμε προληπτικά και νωρίς οδηγίες, στείλαμε επιστολές σε περιφέρειες και δημάρχους, έκανα συνέντευξη Τύπου, στείλαμε εγκαίρως τα 112». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν άργησαν να εμπλακούν και δεν αργήσαμε να ζητήσουμε την εμπλοκή τους. Από την Τετάρτη έγινε η κλήση». Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Φλώρος και το στράτευμα έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους», ενώ για τα ελικόπτερα είπε ότι «πέταξαν και διέσωσαν πάνω από 4.500 συμπολίτες μας».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να έχουν βγει νωρίτερα οι βάρκες του στρατού, είπε ότι «αυτοί του είδους οι λέμβοι δεν μπορούν να κινηθούν» λόγω των φερτών υλικών και «διαλύονται οι μηχανές τους και κινδυνεύουν». Και μνημόνευσε ένα περιστατικό στη Γιάννουλη, όπου αναποδογύρισε μια λέμβος.
Σε ερώτηση, αν έγιναν όλα τέλεια, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αξιολογήσουμε τα πάντα», υπενθυμίζοντας τη φράση Ζερεφού, ότι «αυτά τα φαινόμενα θα τα δούμε ξανά σε 300 χρόνια».
Ο ίδιος στηλίτευσε μία «σπέκουλα που έγινε για εκατόμβες νεκρών, για χιλιάδες πτώματα» και τόνισε ότι «είναι θλίψη και πένθος ακόμα και για έναν νεκρό».
«Στη συνέχεια του φαινομένου, σε χώρες παρακάτω, υπάρχουν χιλιάδες νεκροί», συνέχισε.
«Ο στρατός, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική ήταν εκεί, αντιμετώπιση επιχειρησιακή υπήρχε, πρόληψη και ενημέρωση υπήρχε, από την 1η του μηνός, αντιμετώπιση επιχειρησιακή υπήρχε, και αρωγή υπάρχει τώρα», είπε.
Αναφορικά με τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι «εστάλησαν αιτήματα και ενημερώσεις νωρίτερα, ζητήσαμε ενημέρωση και προσφέραμε να βοηθήσουν καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας – θα υπάρχει ο χρόνος να αξιολογήσουμε στη συνέχεια τι έχει κάνει ο καθένας».
«Εγώ είμαι ο υπουργός, εγώ απαντώ τις ερωτήσεις, εγώ είμαι απέναντι σας», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη. «Έγιναν έργα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία, πρέπει να δούμε αν διατέθηκαν τα κονδύλια με χρηστό τρόπο», συμπλήρωσε.
«Εγώ βρίσκομαι σε αυτή τη θέση 2,5 μήνες, είναι ένα υπουργείο συνεχών κρίσεων και διαχείρισης κρίσεων», είπε και τόνισε ότι «το υπουργείο πρέπει να σχεδιάσει πολιτικές για το μέλλον», κάτι που έχει εκκινήσει με τους συνεργάτες του.
«Το 112 πρέπει να αναβαθμιστεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, οφείλουμε να έχουμε ραντάρ, που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, μετεωρολογικούς σταθμούς, που δεν έχουμε, έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης, ευφυή συστήματα συντονισμού, κάμερες θερμικές που να βλέπουν τον καπνό στα 15 χιλιόμετρα, αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού», δήλωσε και υπογράμμισε: «Είναι βαρύ και μεγάλο πρόγραμμα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια».