Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Α

Μιχαηλίδου από Χανιά: «Είμαστε μακριά από τον στόχο της υιοθεσίας – αναδοχής»

Στην ενίσχυση των ελέγχων σε γηροκομεία, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων αλλά και παιδιών αναφέρθηκε από τα Χανιά η υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια του 11ου πανελλήνιου συνεδρίου των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’ Αρωγή», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά, από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης.

Αναφερόμενη στην εξωστρέφεια η κα Μιχαηλίδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κοινωνική πολιτική αλλάζει. Αλλάζουν οι στόχοι, οι προτεραιότητές της, αλλάζουν οι δράσεις και οι πολιτικές οι οποίες υλοποιούν την στοχοθεσία και την προτεραιοποίηση που κάνουμε. Ξεκινήσαμε 3,5 χρόνια πριν με μια προτεραιοποίηση για εξωστρέφεια».

Όπως επισήμανε, «στις δημόσιες δομές έχουμε αυτή την “ευλογημένη κατάρα” να έχουμε από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, άρα η ανάγκη και η δυσκολία της καθημερινότητας να μας κάνει να κλεινόμαστε ακόμη πιο πολύ στον εαυτό μας και στην εσωτερική διοίκηση της δυσκολίας που προκύπτει στην καθημερινότητα».

«Η στοχοθεσία μας άλλαξε τελείως» την περίοδο της πανδημίας, ανέφερε η κα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι «εκεί που είχαμε τη φροντίδα για την εξωστρέφεια, έπρεπε να φροντίσουμε για την προσεκτική εσωστρέφεια των δομών. Έπρεπε οι δομές μας να κλείσουν, να θωρακίσουν τους ωφελούμενους, να ενισχυθούν σε προσωπικό αλλά και σε υλικά έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε, και αυτό έγινε με την “πλάτη” όλων σας, πρωτίστως των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, τον δομών τους αλλά και όλων όσοι ξέρουν και χρόνια τώρα φροντίζουν ευάλωτους ανθρώπους».

«Τώρα βγαίνουμε σιγά-σιγά από την πανδημία και ξαναρχίζουμε να βλέπουμε πώς αυτή η εξωστρέφεια μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που είναι στην ευαλωτότητα».

Παιδική προστασία

Η κα Μιχαηλίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παιδική προστασία και σε όσα έχουν γίνει από το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έχουμε κάνει πράγματα, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω».

«Σε κάθε δομή πλέον όποιος εργάζεται πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και επίσης σε κάθε δομή υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παιδική προστασία», εξήγησε η κα Μιχαηλίδου.

Η κα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνταχθεί, όπως και με τους κοινωνικούς συμβούλους της Περιφέρειας, πρωτόκολλο και για τις αρμοδιότητες στους Δήμους «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την έλλειψη συγκεκριμένου πρωτοκόλλου», όπως είπε.

Είμαστε μακριά ακόμα από την υιοθεσία – αναδοχή

«Εχουμε κάνει όλοι μαζί, το Υπουργείο, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι κοινωνικές δομές της χώρας, μια τεράστια προσπάθεια να κάνουμε τη διαδικασία της υιοθεσίας και της αναδοχής όσο πιο γρήγορη και όσο πιο διαφανή γίνεται και να μπορέσουμε μέσα από αυτήν να αποϊδρυματοποιήσουμε τα παιδιά μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την αναδοχή ως κεντρικό μηχανισμό αποϊδρυματοποίησης», σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.

«Είμαστε μακριά από το να το καταφέρουμε. Το έχω πάρει σαν προσωπικό στοίχημα, αλλά την αναδοχή δεν την έχουμε καταφέρει ακόμα. Κοιτάμε τι μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε ο συμπολίτης μας να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο ότι γεμίζω το δικό μου το κενό που δεν έχω παιδί. Η αναδοχή είναι μια πράξη αγάπης που βγάζεις το παιδί από το ίδρυμα», πρόσθεσε και παρέθεσε τα στοιχεία των υιοθεσιών το 2021: «Μέσα στο 2021 έγιναν στη χώρα 194 υιοθεσίες. Από αυτές οι 100 ήταν για παιδιά τα οποία δεν ήταν σε ιδρύματα. Σημαίνει συγγενικές, με συγκατάθεση της μητέρας σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Από τις 94 που έγιναν από ιδρύματα, οι 74 έγιναν από δημόσια ιδρύματά μας και οι 20 από ιδιωτικά».

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας και διά ζώσης παρακολούθησης και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση (live streaming), μέσω του eparogi.pronoianet.gr.

Δείτε το βίντεο από τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου:

hania.news

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr