Ο Νικήτας Κακλαμάνης νέος πρόεδρος της Βουλής
Την ευρεία πλειοψηφία της Ολομέλειας του κοινοβουλίου με 247 βουλευτές συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Βουλής.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμανη ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών. Από την άλλη «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Νίκη, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Δημήτρης Νατσιος, Ραλλία Χρηστιδου και Νίκος Βρεττός απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης προτάθηκε για το ανώτατο κοινοβουλευτικό αξίωμα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την παραίτηση του Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ομιλία του Νικήτα Κακλαμάνη
Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Αγαπητές και αγαπητοί μου συνάδελφοι, Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη να αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του 14ου κατά σειρά Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Η ψήφος σας ένωσε και πάλι το κοινοβούλιο απ’άκρη σ’άκρη. Η σταθερή, πεισματική πίστη στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια με συγκινούν βαθιά και αποδεικνύουν ότι η αλήθεια της πορείας και των προθέσεών μου δε διαψεύστηκε ποτέ. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω στο 1990, όταν εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής της Α’Αθηνών, δε θα μπορούσα να φανταστώ αυτό που ζω και αισθάνομαι σήμερα. Ακόμα περισσότερο, δε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ως μικρό παιδί που κάποτε έπαιρνε το πλοίο από την Άνδρο για να σπουδάσει και να γίνει γιατρός, ότι θα ζούσε σήμερα μια τέτοια κορυφαία στιγμή. Μια στιγμή που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθώνιου δρόμου. Για όλα αυτά οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. (Τόσο σε εσάς, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη). Όπως οφείλω και ένα ακόμα πιο μεγάλο “ευχαριστώ” στους Αθηναίους. Στους ανθρώπους που με έζησαν και τους έζησα επί δεκαετίες. Σε αυτούς που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επενδύουν σε μένα με μια ψήφο καρδιάς. Όλη μου η μακρά διαδρομή, από τη νεολαία της ΕΡΕ στα μαθητικά μου χρόνια μέχρι και την ημέρα αυτή, επισφραγίζεται σήμερα για να ολοκληρώσει έναν κύκλο όπου έζησα και έπραξα σύμφωνα με έναν ακλόνητο κώδικα αξιών. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αναδιπλώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”.