Βολουδάκη στη Βουλή | αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η κ. Βολουδάκη επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου εισάγει μεταρρυθμίσεις με τρεις κυρίως προσεγγίσεις:
«Πρώτον, προτείνεται η προστασία των υδάτων, των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος μέσω στρατηγικού σχεδιασμού και εξειδικευμένης διαχείρισης.
Δεύτερον, προτείνεται η δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν κινδύνους και τις όποιες προκλήσεις και κρίσεις. Η βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, μιας πρόκλησης που απαιτεί άμεση δράση για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών.»
Μάλιστα τόνισε πως «η ανθεκτικότητα του δομημένου περιβάλλοντος είναι μία πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε, κυρίως για το επίπεδο ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, για την οποία θα συνταχθούν αντίστοιχα σχέδια, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αντιμετωπιστούν προς όφελος όλης της κοινωνίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υπάγεται και η προσθήκη στο ΝΟΚ διατάξεων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.»
Τρίτον, προβλέπεται η εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ΑΠΕ στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ειδική αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ, δυνάμει του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά, ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ θα μπορούν να δημιουργούν μία ενεργειακή κοινότητα, ώστε να επιτευχθεί μείωση στα τιμολόγιά τους, μία ρύθμιση με σαφές κοινωνικό πρόσημο.
Η κ. Βολουδάκη έθεσε επίσης και το ζήτημα της διατήρηση των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Χανίων και της διαφύλαξης του κοινωφελούς τους χαρακτήρα. Τόνισε πως «πρόκειται για οργανισμούς «υποδείγματα», που αυτοχρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μελών, παρέχουν σημαντικό αρδευτικό έργο χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλουν, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όντας οικονομικά βιώσιμοι, χωρίς αρρύθμιστες οφειλές.»