Τέχνες & Πολιτισμόςνέαπρωτοσέλιδο Β

Από σήμερα το «Φεστιβάλ Γης – ΄΄Άνθρωποι και Προϊόντα» | αναλυτικό πρόγραμμα

Από σήμερα, Τετάρτη 24, μέχρι και την Κυριακή 28 Ιουλίου, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Γης – ΄΄Άνθρωποι και προϊόντα, στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων. 

Σε κεντρικό σημείο του φεστιβάλ θα δεσπόζει καθημερινά ένας αργαλειός… λίγο διαφορετικός από τα συνηθισμένα, στον οποίο κάθε επισκέπτης είναι ευπρόσδεκτος να υφάνει τη δική του γραμμή, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε ένα συλλογικό υφαντό. Οι υφάντρες του Λυκείου Ελληνίδων θα είναι εκεί για να μας παρουσιάσουν μία επιλογή από παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και να μας μυήσουν στην τεχνική της χειροποίητης κρητικής φορεσιάς.

Τη βραδιά των εγκαινίων η η ταξιδιωτική δημοσιογράφος Ισαβέλλα Ζαμπετάκη θα μας προσκαλέσει παρέα με τον διάσημο βοσκό Γιάννη Παπασηφάκη να αναλογιστούμε τι σημαίνει να ζει και να τυροκομεί κανείς σε μιτάτο της Μαδάρας εν έτει 2024. Θα τραγουδήσει ριζίτικα ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου. 

Στη ζωντανή σκηνή κάθε απόγευμα θα φιλοξενούνται δράσεις ιδιαίτερου χαρακτήρα που θα μας μυούν στα μυστικά των βοτάνων, της αποθήκευσης ελαιολάδου, της βιβλιοθήκης τυριών, αλλά και θα μας ταξιδεύουν σε ξεχωριστές ακουστικές εμπειρίες αξιοποιώντας τα λέρια των αιγοπροβάτων.

Στη μικρή σκηνή, καθημερινά και το διάστημα 20.00 – 21.00, γινόμαστε θεατές και μοιραζόμαστε εμπειρίες ανθρώπων του τόπου μας όπως αυτής του Κώστα Οικονομάκη με θέμα τη «Λαϊκή βοτανοθεραπευτική στην Κρήτη του χθες», του Γιώργου Καλομοίρη από την ANDROIDUS που θα παρουσιάσει τον όρκο του βοσκού «Ψηλορείτης» – Το άγραφο δίκαιο, της συγγραφέας  Ζοέλ Λοπινό και του ηθοποιού Μιχάλη Αεράκη που θα μιλήσουν για την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των κρητικών και για έθιμα όπως η βεντέτα και ο σασμός αλλά και ιστοριών της γης από τα μονοπάτια του Αποκόρωνα, σχετικών με την κουλτούρα των βοσκών, της ελιάς και της αμπέλου από τις παρυφές των Λευκών Ορέων. 

Στο Κρητικό Εργαστήρι, θα παρακολουθήσουμε ζωντανά πώς φτιάχνεται το τυροζούλι και θα μάθουμε τα μυστικά της τυροκόμησης, θα διδαχθούμε σε ένα πρωτότυπο traditional drink pairing με βάση την τσικουδιά και επιλεγμένα κρητικά λικέρ, θα ζήσουμε την εμπειρία της κρητικής γευσιγνωσίας και οινογευσίας, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουμε τα βασικά στάδια παραγωγής της μπύρας που ακολουθεί μία μικροζυθοποιία.   

Στη μουσική σκηνή κάθε βράδυ, 21.30 – 24.00, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μας ξεναγεί στους ήχους και τα ακούσματα του τόπου μας. Τα Σφακιά και οι Βιγλάτορες, ο Χαρίλαος, ο Βαμβακάς, o Μάρκος Ρενιέρης και Γιάννης Πολυχρονάκης, ο Μαλαξιανάκης, το Ρόδο αλλά και οι… FREAKTONES θα μας ταξιδέψουν στη μεγάλη γιορτή του τόπου.   

Καθημερινά οι μικροί επισκέπτες θα συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει  σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς και περιλαμβάνει παιχνίδια μάθησης υφαντικής, εργαστήρι σφακιανής πίτας, αλλά και κατασκευών για μελίσσια!

Ένας παραδοσιακός κρητικός καφενές θα περιμένει καθημερινά τους επισκέπτες να κεραστούν καφέ στη χόβολη αλλά και άλλα κρητικά εδέσματα ενώ στα Περίπτερα των Δήμων και των Φορέων πλούσιες δράσεις μοιράζουν εμπειρίες στους επισκέπτες! 

Το πρόγραμμα:

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr