νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

Γιορτές Ρόκκας | χωριά γεμάτα τέχνη κι επανάσταση – πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το περασμένο τριήμερο, 6 ως 8 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο χωριό της Κεράς η δράση θεάτρου «Κερά Μια Σκηνή», η οποία αγκαλιάστηκε θερμά από τους θεατές γεμίζοντας το χωριό με συζητήσεις, τέχνες, δρώμενα θεάτρου και χορού και επανάσταση!

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Γιορτών Ρόκκας, παρουσιάστηκαν πέντε πρωτότυπα θεατρικά έργα, δημιουργώντας μία παρακαταθήκη για την ζωή και τον μύθο της Αντωνούσας Καστανάκη με ισχυρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Έπειτα από μία καλλιτεχνική σύμπραξη της Ειρήνης Μουντράκη με το Greek Play Project, ανατέθηκε στους συγγραφείς Άκη Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Σολδάτος, Πέλα Σουλτάτου, και Δημήτρη Φοινίτση να δημιουργήσουν θεατρικά έργα βασισμένα στη δράση, τη ζωή και την προσωπικότητα της Αντωνούσας Καστανάκη, της ηρωίδας του χωριού. 

Ταυτόχρονα, διεξήχθησαν παράλληλες δράσεις με ομιλίες, συζητήσεις, δρώμενα χορού και θεάτρου για μεγάλους και παιδιά, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα πρόσφορα για συζήτηση και προβληματισμό. Ο τρόπος που το φύλο καθορίζει τις επιλογές αλλά και που δημιουργεί δράσεις και αντιδράσεις μέσα στον κοινωνικό ιστό, η πορεία του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου, και οι μικρές προσωπικές επαναστάσεις ήταν μερικά από τα θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον κοινού και καλλιτεχνών.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΟΡΤΩΝ ΡΟΚΚΑΣ

●      Πρόγραμμα «Μικροί Θεατρικοί Χώροι»

Για πρώτη φορά, οι Γιορτές Ρόκκας δημιούργησαν ένα δίκτυο συνεργασιών με μικρούς θεατρικούς χώρους της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας σκοπεύοντας στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών και την στήριξη των βαθιά πληττόμενων χώρων πολιτισμού.

Οι μικροί χώροι τέχνης στις πόλεις και τα χωριά λειτουργούν σαν μικροί πυρήνες πολιτισμού και διάδρασης ανάμεσα στην Τέχνη και την κοινωνία. Μέσα σε αυτούς του χώρους εκπαιδεύονται οι καλλιτέχνες του Αύριο, δημιουργούνται οι πρώτες εμπειρίες θέασης αλλά και πειραματίζονται οι επαγγελματίες καλλιτέχνες με τις μεθόδους και τις πρακτικές των παραστατικών τεχνών. 

Χώροι όπως θεατρικά εργαστήρια, μικρές σκηνές, ερευνητικά κέντρα παραστατικών τεχνών, κέντρα χορού, γίνονται το σημείο συνάντησης ανθρώπων, τεχνών και μέσων. 

Αυτοί οι χώροι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και οι επαγγελματίες των τεχνών έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της συσπείρωσης, ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Οι διαστάσεις και το αποτύπωμα του προγράμματος δικτύωσης είναι αμφίδρομες και ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια των Γιορτών Ρόκκας σε μια περίοδο που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα λειτουργήσει ως πυρήνας συνεργασίας και προώθησης των καλλιτεχνών. Έτσι, οι Γιορτές Ρόκκας μπαίνουν σε κάθε χώρο Τέχνης και κάθε συμμετέχων καλλιτέχνης γίνεται εκπρόσωπος των Γιορτών Ρόκκας. Μέσα από το πρόγραμμα ‘Μικροί θεατρικοί χώροι’, και μέσα στον επόμενο χρόνο, τα θεατρικά έργα θα διαδοθούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε άλλα φεστιβάλ, αυξάνοντας την ορατότητα και την εξωστρέφεια των Γιορτών Ρόκκας, ενώ παράλληλα θα δομηθεί ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών με χώρους και καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας σε μία περίοδο που καλλιτέχνες και επαγγελματίες των Τεχνών έχουν πληγεί πολλαπλώς από τις συνέπειες της πανδημίας.

●Πρόγραμμα Πρακτικής άσκησης από το The Festival Academy στις Γιορτές Ρόκκας

 Οι Γιορτές Ρόκκας συνεργάζονται το 2021 με το Festival Academy στο πρόγραμμα «Atelier for Arts and ProductionManagers Elefsina-Beirut 2021» για τη φιλοξενία δύο πολιτιστικών διαχειριστών, έτσι ώστε να συμμετέχουν στις Γιορτές Ρόκκας. Πρόκειται για τους Dina Kobrosly, υπεύθυνη προγράμματος Home Arts Homecoming από το Κέντρο Εκπαίδευσης Αραβικού Θεάτρου από τη Βηρυτό του Λιβάνου και τον Amjad Al Mestarihy, ιδρυτή και διευθυντή της Garage Art από το Αμμάν της Ιορδανίας.

Το Ατελιέ διοργανώθηκε από τον οργανισμό The Festival Academy σε συνεργασία με την Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, Droso Foundation Zoukak Theatre Company, ArtLink Young Talents’ Festival and Creative Europe.

The Festival Academy team

Inge Ceustermans, General Director

Anaïz Dessartre Mendonça, Project Manager

Katie Trencheny, Trainee Project Manager

●Φωνές – η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο – Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Η δράση «Φωνές – η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο» του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία/Crete OralHistory» της Πολιτιστικής ΕΤαιρείας Κρήτης, εστιάζει στην αξιοποίηση της προφορική ιστορίας και του ντοκιμαντέρ ως περιβάλλον καταγραφής και ανάδειξης ιστοριών που φέρει η κοινότητα και προτείνει τοπικές συνέργειες έρευνας και προβολής τους.

Υλοποιείται με την ομάδα παραγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα, με στόχο -μεταξύ άλλων – την δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου Προφορικής Ιστορίας.

Στην δράση συμμετέχουν μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και συντονίζουν οι : 

●Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

●Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός-εκπαιδευτικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Συντονίστρια του προγράμματος «ΦΩΝΕΣ – η προφορική ιστορία στο προσκήνιο».

●Κώστας Κοσμαδάκης, επιμελητής ήχου/κινηματογράφησης/μοντάζ, Συντονιστής Δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Προβολή Ταινίας

Στις 16 Αυγούστου, στις 9.00 μμ στην πλατεία της Κεράς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τις Γιορτές Ρόκκας 2021 και συνδιοργανώνουν προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο».

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο

Σκηνοθεσία: Katja Benrath

Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά–αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο Φωνητικής

Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιείται το πρώτο εργαστήριο φωνητικής, με την Ειρήνη Τσιρακίδου, στο οποίο θα παρουσιαστεί ο φωνητικός μηχανισμός, θα περιγραφεί η ανατομία της φωνής, η σχέση σώματος και φωνής, η επιρροή του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην διαχείριση του άγχους, η επιρροή του άγχους στη φωνή, ενώ παράλληλα θα αναλυθούν φωνητικές ποιότητες που αφορούν σε όλα τα είδη φωνητικής εφαρμογής. 

Με απλές οδηγίες και tips θα απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν στην λειτουργία της φωνής αλλά και στην διατήρηση της φωνητικής υγείας

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Εργαστήριο Ελαιογευσίας

Στις 20 Αυγούστου θα διεξαχθεί, με εισηγητή τον Ιωάννη Καρβέλα, το πρώτο εργαστήριο ελαιογευσίας, σε δύο μέρη, μία ανοιχτή και μία κλειστή συζήτηση με θέμα το ελαιόλαδο. 

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, που θα είναι ανοιχτό προς το κοινό, θα γίνει αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στα σπουδαιότερα λάθη που γίνονται και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση και πως δημιουργούνται οι αρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης και θα δοκιμαστούν δείγματα με ελαττώματα αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης ποικιλίας από την περιοχή καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, ενώ θα δοκιμαστούν ενδεικτικά και δείγματα άλλων ποικιλιών εκτός Κορωνέικης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Δήλωση Συμμετοχήςhttps://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ

Η Κλασική Κρητική Λύρα στην Δυτικοευρωπαϊκή Μουσική

Στις 20 Αυγούστου, θα γίνει παρουσίαση της 18ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργου Καλούδη για την κλασική κρητική λύρα. 

Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, με νέες εφαρμοσμένες τεχνικές ερμηνείας, που ο ίδιος εμπνεύστηκε από την κλασική του εκπαίδευση κι εμπειρία, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για Σόλο Βιολοντσέλο του J.S.Bach. 

O συνθέτης θα μιλήσει για το πως εμπνεύστηκε την δημιουργία της κλασικής κρητικής λύρας, θα ξεδιπλώσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες και τις νέες τεχνικές, που εφάρμοσε σ’αυτήν, ώστε να ερμηνεύσει Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή. 

Ο Γιώργος Καλούδης, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Μανώλη Σειραγάκη, δημιουργεί μια εκπαιδευτική μέθοδο για την Κλασική Κρητική Λύρα. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Οι δράσεις των φετινών Γιορτών Ρόκκας κορυφώνονται με τη συναυλία μουσικής δωματίου με τους Γιώργο Καλούδη & Thesis Trio, στις 22 Αυγούστου 2021.

Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας οι επισκέπτες θα παρασυρθούν από τους ήχους σόλο κλασικής κρητικής λύρας σε ήχους αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής. Το Thesis trio παρουσιάζει μια συναυλία που ενώνει το χθες με το σήμερα, την απαρχή της φωνητικής τέχνης στην δυτική ευρωπαϊκή μουσική, με φωνητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Ο Γιώργος Καλούδης, ενσωματώνει την κλασική κρητική λύρα και το τσέλο στο ρεπερτόριο, και δημιουργεί εμπνευσμένες μεταγραφές κι αισθητικές παρεμβάσεις στα έργα που παρουσιάζονται, κάνοντας μια φρέσκια προσέγγιση στα μουσικά κείμενα, με σεβασμό στην αισθητική του αρχικού μουσικού κειμένου. 

Θα παρουσιαστούν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, σε τονικό/τροπικό στυλ, βασισμένα σε ποιητικά έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας.

Όπως κάθε χρόνο, η Αυγουστιάτικη πανσέληνος στις Γιορτές Ρόκκας υπόσχεται να είναι ατμοσφαιρική, με ήχους που θα μας γοητεύσουν και θα μας ταξιδέψουν σε μία περίοδο που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Συντελεστές:

Ειρήνη Τσιρακίδου, μέτζο σοπράνο

Δήμητρα Κοκκινοπούλου, πιάνο,

Γιώργος Καλούδης, τσέλο, κλασική κρητική λύρα, μεταγραφές

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr