νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

«Κακοποίηση παιδιών και εφήβων – Πρόληψη, αντιμετώπιση» | συνέδριο στα Χανιά

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, με θέμα «Κακοποίηση παιδιών και εφήβων – Πρόληψη, αντιμετώπιση», που διεξάγεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Το συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και με την υποστήριξη της Τοπικής Διοίκησης Χανίων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

«Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου εξαιτίας σωματικής κακοποίησης, ενώ τα εγκαύματα είναι η 3η αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1 έως 14 ετών και 4η συχνότερη σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Μάλιστα, το 70-90% των εγκαυμάτων συμβαίνουν στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες», επισήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΧανίωνΠαρασκευή Ορφανουδάκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά και σε άλλες μορφές κακοποίησης, όπως η ψυχολογική βία, η σεξουαλική παραβίαση και η παραμέληση.

Ειδικά για την σεξουαλική παραβίαση, επισήμανε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά κρατούνται μυστικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι θύτες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον ή πρόκειται για οικεία πρόσωπα στην οικογένεια και μόνο στο 10% πρόκειται για άγνωστα άτομα».

Όσον αφορά την παραμέληση, δήλωσε τα εξής: «θεωρείται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική φοίτηση ή η παρακολούθηση που παρέχεται στο παιδί είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής ή ακατάλληλη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξή του. Ένα παιδί είναι παραμελημένο εάν αφεθεί χωρίς φροντίδα για μακρά χρονικά διαστήματα ή εάν εγκαταλειφθεί».

Σοβαρές ενδείξεις για πιθανή κακοποίηση, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, είναι οι εξής :

  • Καθυστέρηση στην αναζήτηση βοήθειας.
  • Ιστορικό με ασάφειες που δεν ταιριάζουν με την κλινική εικόνα, αλλά ούτε και με την εξελικτική φάση του παιδιού.
  • Βλάβες, συχνά πολλαπλές και πολύμορφες (π.χ. κάταγμα και εκχυμώσεις) και συχνά διαφορετικής ηλικίας (π.χ. επανειλημμένα επεισόδια βίας).
  • Βλάβες χαρακτηριστικές κακοποίησης (π.χ. ρήξη χαλινού άνω χείλους, έγκαυμα σε πέλμα βρέφους)
Στέφανος Ντουκάκης – Μέλος ΔΣ Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χανίων και Παρασκευή Ορφανουδάκη – πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων 

Επίσης, η πρώην καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καλλιόπη Χατήρα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Από το σωματικό τραύμα στον ψυχικό πόνο».

«Εχουμε τη σωματική κακοποίηση, τη σωματική – σεξουαλική, την άσκηση βίας και εκφοβισμού και την ψυχολογική ως μορφές κακοποίησης. Όμως, είναι πραγματικά δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς πόσες ιδιαίτερες μορφές κακοποίησης υπάρχουν.

Το σώμα είναι η περιφέρεια τού Εγώ και το σωματικό εγώ αποτελεί μέρος του ψυχικού οργάνου. Επομένως, ο σωματικός πόνος ή ψυχικός πόνος δεν διαχωρίζονται, γιατί ο πόνος βιώνεται ταυτόχρονα ως αίσθηση και συναίσθηση και ως έσχατο συναίσθημα και πάντα ο πόνος βιώνεται μέσα από τα τρία στάδια της γένεσής του: τραυματισμός, αναστάτωση, αντίδραση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Χατήρα.

Καλλιόπη Χατήρα – πρώην καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, η Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων παρουσιάζει το έργο «Η Γιορτή» του Τόμας Βίντερμπεργκ, σε διασκευή Ντέιβιντ Έλντριτζ.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 20.15, στο πολύκεντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου

Να επισημανθεί ότι η θεατρική παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 17 ετών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr