νέαΤέχνες & Πολιτισμός

ΚΡΗΝΕΣ: Κλιματική αλλαγή, Κοινοτική ενδυνάμωση, Δημιουργική οικονομία

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου από τις 18:00 έως τις 21:00, θα πραγματοποιηθεί η 2η συνδιάσκεψη για το Πρόγραμμα “Κρήνες: Ένα Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό & Κοινωνικό Μονοπάτι Νερού … Ζωής”, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο.

Με αυτή την εκδήλωση, ολοκληρώνεται ο κύκλος κοινωνικοπολιτισμικής δράσης τους προγράμματος “Κρήνες”, που έχει ως στόχο την ανάδειξη των “Μνημείων-Κρηνών” της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά, από τους ίδιους τους πολίτες, την ανακάλυψη πηγών άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικής με τα μνημεία (παραδοσιακά επαγγέλματα, προφορικές μαρτυρίες, λαϊκή παράδοση και δημιουργία κ.ά), την άσκηση των επιμορφούμενων στην Ενεργό Πολιτειότητα, στη Δικτύωση-Συνέργεια καθώς και στην απόκτηση νέων γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων.

22/3: Εισηγητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής-πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Φίλης ο οποίος θα μιλήσει για την ‘ Ανθρώπινη Κλιματική Αλλαγή.

23/3: Οι συμμετέχοντες του Προγράμματος σε ανοιχτό διάλογο για τα πρόσφατα γεγονότα, με τον Μετεωρολόγο Μ. Λέκκα, τον Δήμαρχο Πλατανιά και τον Αντιπεριφερειάρχη

Τη συνδιάσκεψη θα πλαισιώσουν τα θέματα:

  • Χαρακτηρισμός του έτους 2019 ως «Έτος ‘Έρωτόκριτου» για το Υπουργείο Πολιτισμού και την  Περιφέρεια Κρήτης.
  • Βιβλικές Καταστροφές για τον τόπο.
  • 23η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας και ημέρα διεξαγωγής Συνδιάσκεψης.
  • Πολίτες που κατανοούν την ανάγκη αλλαγής στην καθημερινή ζωή και πρακτική.

Στο παραπάνω πλαίσιο Πολίτες κι Εμπειρογνώμονες θα εκφράσουν σκέψεις, συναισθήματα και προτάσεις για μία βιώσιμη, δημιουργική, κοινωνικά αλληλέγγυα επόμενη ημέρα.

Διοργανωτές της Συνδιαάσκεψης είναι: Ο Δήμος Πλατανιά-ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Λύκειο των Ελληνίδων και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο χωριό Μεσκλά όπου οι ριζίτικες παρέες Καλλιθέας Βουκολιών και Μεσκλών αντάμωσαν, με το Κρητικό μαχαίρι να ακονίζεται και να τοποθετείται στην παραδοσιακή Κρητική φορεσιά.
Γυναίκες από το Λύκειο Ελληνίδων, με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Πλατανιά κ. Πολυχρόνη Σημαντηράκη σε παραδοσιακούς χορούς και προβολή έργου για τα Επαγγέλματα που τείνουν να χαθούν όμως δε χάνονται.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr