Με λαμπρότητα και πολύ κόσμο τα Θεοφάνεια στην Κίσαμο (photos+video)
Με λαμπρότητα και συγκίνηση, εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Κίσαμο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου. Σε ένα διαφορετικό σκηνικό, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με ήλιο και υψηλή θερμοκρασία για την εποχή, τηρήθηκε το έθιμο, που θέλει την αναπαράσταση της βάπτισης του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Χαρακτηριστικό των φετινών εορτασμών, η μεγάλη συμμετοχή.
Στην παραλία του Τελωνείου στην Κίσαμο, αρκετοί πολίτες και τοπικοί άρχοντες, χειροκρότησαν τους κολυμβητές που βούτηξαν για τον σταυρό και ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά.
Σταύρος Σημαντηράκης (κολυμβητής): «είμαι πολύ χαρούμενος, χρόνια πολλά σε όλους»
Ο Σταύρος Σημαντηράκης που βούτηξε πρώτος και ανέσυρε τον σταυρό από τον Κισαμίτικο κόλπο, έλαβε ως αναμνηστικό δώρο, έναν χρυσό σταυρό.
«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε ξανά όλοι μαζί. Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά, με υγεία και ευημερία σε κάθε οικογένεια», δηλώνει στο biskotto.gr, ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων). Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φώτιος, Φωτεινή, Φανή, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία, Θεόπη και Θεοχάρης.
Έθιμα
- Κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους:
«Σήμερα είν’ τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…» - Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους. Στις μέρες μας, η ανέλκυση γίνεται από τον Επίσκοπο με την κορδέλα που φέρει ο Σταυρός.
- Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα, κραυγάζοντας: «Φύγετε να φύγουμε κι έφτασε ο τρουλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του!»