Ο «Μαρτσάς» που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους | συνέντευξη
Το biskotto.gr συνάντησε τον Κισαμίτη καλλιτέχνη, Αντώνη Μαρτσάκη σε μια συζήτηση που αφορά το παρελθόν, το μέλλον και την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το τραγούδι «Λεμονιά».
-Ενώ είχατε σταθερή εργασία σε τράπεζα, παραιτηθήκατε με σκοπό να ασχοληθείτε με τη μουσική, ενώ μέχρι τότε τα συνδυάζατε και τα δύο μαζί.
-Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική σχεδόν επαγγελματικά από τα 15 μου. Έμενα στην Αθήνα και εργαζόμουν σε τράπεζα μέχρι το 2005 που παραιτήθηκα. Επί 7 χρόνια, κάθε σαββατοκύριακο ταξίδευα στην Κρήτη για να παρευρεθώ σε εκδηλώσεις και γάμους. Με κέρδισε η παράδοση, η λαογραφία και το ριζίτικο και ήρθα μόνιμα στην Κρήτη.
-Η ζωή εκτός Κρήτης, πώς ήταν;
-Η καθημερινότητά μου, πάντα σχετιζόταν με την Κρήτη. Τα απογεύματα τα περνούσα σε χοροδιδασκαλία, στον σύλλογο που χόρευα, σε μαθήματα βιολιού και τα σαββατοκύριακα σε γλέντια.
Από τη ζωή μου, μόνο γλέντια και μόνο Κρήτη θυμάμαι.
-Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με την παράδοση;
-Ο παππούς μου ο Μαρτσοβασίλης. Μερακλής που γλέντησε τη ζωή μέχρι τα 94 του χρόνια. Άκουγα τις μαντινάδες και τα ριζίτικά του κι ακολουθούσα. Έπειτα, ο πατέρας μου, που δε μας άφησε ποτέ να χάσουμε επαφή με την Κρήτη. Από 6 ετών ξεκίνησα με τον δίδυμο αδερφό μου το χορό και στα 9 μας με βιολί εγώ κι εκείνος με λαγούτο.
–Ακούω πολύ συχνά, παιδιά σε μικρές ηλικίες να τραγουδούν τη «λεμονιά». Πως το εξηγείτε;
-Αρχικά, νομίζω πως έχει να κάνει με τον ρυθμό του τραγουδιού. Εκείνος είναι που τραβάει την προσοχή των παιδιών. Ίσως να παίζει ρόλο και η δική μου εμφάνιση με τη κρητική φορεσιά.
-Είστε και δάσκαλος μουσικής, έχοντας σχολή στα Χανιά.
-Ναι, διατηρώ μια σχολή από το 2011, με περίπου 90 παιδιά. Δε διδάσκουμε μόνο βιολί. Έχω 3 συναδέλφους και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν όλα τα παραδοσιακά όργανα.
-4 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεστε στο θέατρο Βράχων στην Αθήνα και έχω ακούσει να λέτε πως είναι κάτι πολύ σπουδαίο.
-Βέβαια, είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω. «Κρήτη μητέρα τσ’ αρχοντιάς» είναι ο τίτλος. Θα παίξω τραγούδια από τις 7 προσωπικές μου δουλειές και επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών. Θα ακουστούν διάφορα παραδοσιακά όργανα και θα παρευρεθεί κι άλλος κόσμος από Κρήτη για ριζίτικο και χορό.