νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

Παρουσίαση συνθέσεων του Κυριάκου Ελευθεριάδη | συναυλία στα Χανιά

Συναυλία με συνθέσεις του Κυριάκου Ελευθεριάδη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, στο Θέατρο «Μίκης θεοδωράκης», στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν:

Ισίδωρος Βαρδαρός – βιολί
Κωστής Ζωντανός –  κρητική λύρα
Γιώργος Βαμβουνάκης – κανονάκι
Ράνια Ρωσοπούλου – φλάουτο, φλογέρα
Ελευθερία Μπλαζάκη – ακορντεόν, μπεντίρ
Χάρης Μπάκας – τόμπακ , μπεντίρ,
Στέλιος Οικονομάκης – τουμπερλέκι, ρεκ
Πάνος Σιάσιος – κόντρα μπάσο
Salman Gorur – αμανέ
Κυριάκος  Ελευθεριάδης – ούτι, ταμπουρά

Γιάννης Λύκος – ηχολήπτης
Μαρία Πατελάκη – φωτογραφία αφίσας
Λουίζα Καλούση – αφίσα   

Κυριάκος Ελευθεριάδης

Ο Κυριάκος Ελευθεριάδης γεννήθηκε το 1984 στη Βέροια, όπου και μεγάλωσε. Το 2001 έφυγε από τον τόπο καταγωγής του για σπουδές στις Σέρρες. Τότε, μελετώντας τη θεωρία των μακάμ και μέσα από παλιές ηχογραφήσεις 78 στροφών σμυρναίικου, πολίτικου και “καφέ αμάν” ρεπερτορίου ξεκίνησε να παίζει ούτι ως εμπειροτέχνης με τη συντροφιά του αδερφού του Αλέξη, ο οποίος παίζει ταμπουρά.

Το 2007 επέστρεψε στη Βέροια, όπου έκανε τα πρώτα του μαθήματα λόγιας μουσικής της Κωνσταντινούπολης στο ούτι και την πολίτικη λύρα, καθώς και βυζαντινή μουσική με τον δάσκαλο Ιορδάνη Κουτσιμανή. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την κατασκευή μουσικών οργάνων στο οργανοποιείο του αδερφού του.

Τότε, δημιουργήθηκε το πρώτο τους μουσικό σχήμα “άχι βάχι”, το οποίο συμμετείχε σε φεστιβάλ, συναυλίες, ντοκιμαντέρ https://www.youtube.com/watch?v=uVzCNwbL8oo , φεστιβάλ παραμυθιού στη Τζια και τον Όλυμπο, όπου και παρουσίασαν σε ντοπιολαλιά το παραδοσιακό βεριώτικο παραμύθι “Του χρυσό του Πλι” https://www.youtube.com/watch?v=GBt_MHRtcxg .

Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε με τη συλλογή και καταγραφή μουσικών ηχογραφήσεων, φωτογραφικού υλικού και των βιογραφιών των προσφύγων μικρασιατών μουσικών, πρώτης γενιάς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βέροια. Επίσης, κατέγραψε τη ντόπια μουσική παράδοση της πόλης του μέσα από αρχεία της περιόδου 1900 -30 και συνεντεύξεις.

Το 2013 βρέθηκε στην Κρήτη για τη συμμετοχή του σε σεμινάρια πολίτικης λύρας με τον Derya Turkan και ούτι με τον Yurdal Tokcan στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος. Από τότε ζει στα Χανιά. Συνετέλεσε στη δημιουργία της μουσικής συλλογικότητας “yar aman” https://www.youtube.com/watch?v=2leZ9CWf0nI , η οποία μετράει 7 χρόνια ζωής και συμμετέχει σε αντιρατσιστικά και μουσικά φεστιβάλ, παραστάσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Όλα αυτά τα χρόνια στην Κρήτη αντάλλαξε μουσικές ιστορίες και γνώσεις με πολλούς μουσικούς, μελέτησε την κρητική μουσική και ασχολήθηκε πολύ με τη μουσική της ανατολικής Μεσογείου.

Δώδεκα χρόνια τώρα πειραματίζεται στη σύνθεση ορχηστρικής μουσικής που βασίζεται στα μακάμ και στους ρυθμούς της ανατολής.

Τον Ιούνη του 2018 παρουσίασε τη συνθετική  τουπροσπάθεια στο Δημοτικό Κήπο Χανίων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων.

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr