Τέχνες & Πολιτισμόςνέαπρωτοσέλιδο Β

«Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων»

Η έναρξη της μονογραφικής έκθεσης της Μαρίας Νικηφοράκη με τίτλο «Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024,19:00-22:00, στο Χαμάμ της Οδού Κατρέ στα Χανιά.

Διοργάνωση: Γραφείο των Υδάτινων Κοινών, ATOPOS cvc, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Διάρκεια: έως 22 Ιουνίου 2024

Ωράρια Επίσκεψης: Πέμπτη-Παρασκευή,19:00- 22:00 και Σάββατο,11:00-14:00,16:00-19:00 *Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 η έκθεση θα λειτουργήσει μόνο 11:00-14:00.

Ο «Υδάτινος Χορός: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων» καταπιάνεται  με την προστασία της βιοποικιλότητας των υποβρυχίων σπηλαίων στη Μεσόγειο Θάλασσα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και προτείνει μια νέα προσέγγιση βασισμένη στη συμβιωτική σχέση ανάμεσα σε σώματα ανθρώπων, θηλαστικών και νερών. Το έργο από το οποίο δανείζεται η έκθεση τον τίτλο της έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια υποβρύχιων γυρισμάτων στο ομώνυμο σπήλαιο στο ακρωτήρι Δρέπανο, στο Δήμο Αποκορώνου και αναδεικνύει τον πολύτιμο φυσικό θησαυρό της περιοχής.

To ομώνυμο οπτικοακουστικό έργο, μέσα από το οποίο, η εικαστικός Μαρία Νικηφοράκη, μας προσκαλεί  να κρατήσουμε την αναπνοή μας και να κάνουμε μια βουτιά σε έναν ρευστό κόσμο. Μετατρέποντας το Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη σε «σκηνή», η καλλιτέχνις σκηνοθετεί μια πρωτότυπη υποβρύχια χορογραφία που οικειοποιείται το λεξιλόγιο της θαλάσσιας βιολογίας και της κατάδυσης. Η τοποθεσία επιλέγεται συμβολικά ως υπενθύμιση της τεράστιας σημασίας των σπηλαίων ως κιβωτούς βιοποικιλότητας.

H σπειροειδής κίνηση των δυτριών, Άννα Ηλιάδου, Fayrouz El Mehdawi, Anastasia Kutkovska, οι οποίες είναι πρωταθλήτριες ελεύθερης κατάδυσης και συμμετέχουν στη χορογραφία παραπέμπει τόσο στην κίνηση των ψαριών και των θαλάσσιων θηλαστικών όσο και στον κυκλικό χορό των μαγισσών. Στην έκθεση περιλαμβάνεται υλικό από την προετοιμασία του έργου και συνεντεύξεις με θαλάσσιες βιολόγους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μέσα από τα οποία αναπτύχθηκε η χορογραφία. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ματιά στις φεμινιστικές αξίες και στο ρόλο που συντελούν στην προστασία της φύσης.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr