Alan Turing – Ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών & αφανής Ήρωας του Β’ Π.Π. με το άδοξο τέλος.
Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1912 στην συνοικία Πάτιγκτον του Λονδίνου, ο Άλαν Τούρινγκ υπήρξε διαπρεπής Μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, Κρυπτογράφος ενώ θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης των Υπολογιστών.
Σπουδές
Το ταλέντο του στα Μαθηματικά ξεκίνησε από την ηλικία των 13 ετών, ενώ σε ηλικία 16 ετών (το 1928) μελέτησε και κατανόησε εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μετά το σχολείο σπούδασε μαθηματικά στο Βασιλικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Το 1936 δημοσίευσε το «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem» (“Για τους υπολογίσιμους αριθμούς, με μια εφαρμογή στην λήψη αποφάσεων”), που θεωρείται ως το πιο λαμπρό έργο του. Μεταξύ άλλων απέδειξε τη δυνατότητα κατασκευής μιας μηχανής γενικής χρήσης (« η επονομαζόμενη Μηχανή Τούρινγκ»), η οποία, καταλλήλως προγραμματιζόμενη, θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο για την επίλυση ειδικών προβλημάτων μηχανής. Αυτή ήταν και η ιδέα που αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’40. Ο Τούρινγκ συνέχισε τις σπουδές του στα Μαθηματικά στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το 1938 έγινε διδάκτορας μαθηματικών
Η συμβολή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το 1940 προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Σχολή Κωδικών και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνεισφορά του ήταν καθοριστική αφού κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον κωδικά Enigma της Luftwaffe. Θεωρείται ότι με αυτήν τη συνεισφορά του, συντόμευσε τον πόλεμο κατά 2 εως 4 χρονιά αφού με την αποκρυπτογράφηση του κώδικα των Γερμανών οι Άγγλοι και κατ’ επέκταση οι Σύμμαχοι μάθαιναν τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις τους, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας, ακόμη και για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι ο Άλαν Τούρινγκ έσωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ζωές.
Το άδοξο τέλος του
Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του σε ηλικία μόλις 42 ετών. Ο θάνατος προήλθε από δηλητηρίαση με κυάνιο ενώ διπλά του βρέθηκε ένα δαγκωμένο μήλο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του, όμως η αυτοκτονία είναι η επικρατέστερη διότι φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα της τραγικής τροπής που είχε πάρει η ζωή του από τον Ιανουάριο του 1952 όταν και αποκαλύφθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και διατηρούσε σχέση με 19χρόνο. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις εκείνη την εποχή θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ, παρά την συμβολή του στον Β’ Π.Π. και την επιστήμη γενικότερα, καταδικάστηκε. Η επιλογή του ήταν φυλάκιση ή ορμονική “θεραπεία”. Ο Τούρινγκ διάλεξε να υποβληθεί σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, με σκοπό την «καταστολή» των επιθυμιών του, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη γυναικομαστίας και εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Η αναγνώριση μετά θάνατον
55 χρόνια μετά τον θάνατο του Άλαν Τούρινγκ και υπό την πίεση εκστρατείας συλλογής υπογράφων, ο τότε πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τούρινγκ. Επίσης στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του απένειμε χάρη.
Επίλογος & Δίδαγμα
Ο Άλαν Τούρινγκ γενικότερα υπήρξε μια εκκεντρική προσωπικότητα. Ήταν πολύ εσωστρεφής, άθεος, ομοφυλόφιλος, ήταν παθιασμένος με τον αθλητισμό όντας ο ίδιος μαραθωνοδρόμος, ενώ δούλευε πάντα εκ θεμελίων αγνοώντας εργασίες προκατόχων του. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν τον εμπόδισε να ξεπεράσει τα αυστηρά επιστημονικά σύνορα της εποχής του και να διαπρέψει αλλά και να γίνει πρωτοπόρος σε μια νέα επιστήμη. Ο Άλαν Τούρινγκ δεν επιβραβεύθηκε ποτέ για το έργο του ενώ πλήρωσε με την ίδια του την ζωή, το να είναι διαφορετικός σε μια συντηρητική κοινωνία. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ο διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση την θρησκεία, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολίτικες πεποιθήσεις είναι έντονα υπαρκτός. Κλείνω το άρθρο αυτό με την ελπίδα η κοινωνία και ο κόσμος μας να πάψει να βάζει “ταμπέλες” σε “διαφορετικούς” από εμάς ανθρώπους. Ας δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε “Άλαν” του παρόντος και του μέλλοντος να διαπρέψει για το καλό όλων μας.
ΣΗΜ: Πάνω στην βιογραφία του Άλαν Τούρινγκ έχει ελαφρώς βασιστεί η δραματική ταινία/θρίλερ του 2014 “Το παιχνίδι της Μίμησης” (The Imitation Game”).