Κατάταξη Ιστοσελίδας, θέση στις μηχανές αναζήτησης
Πως μια σελίδα εμφανίζεται σε καλή θέση αναζήτησης;
Είναι μια συχνή απορία , των κατόχων μια ιστοσελίδας, η κατάταξη ιστοσελίδας σε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης όπως η google, η bing και άλλες.
Τι ψάχνει ο χρήστης /επισκέπτης / υποψήφιος πελάτης;
Ο χρήστης, ο οποίος μπορεί να είναι επισκέπτης της ιστοσελίδας ή υποψήφιος πελάτης, αναζητά κάτι που τον ενδιαφέρει. Οπότε θα χρησιμοποιήσει τις πρώτες λέξεις που θα έχει στο μυαλό του για να αναζητήσει αυτό που θέλει.
Για παράδειγμα πληκτρολογεί, “δωμάτια Κίσσαμος Χανιά” αν ψάχνει να βρει δωμάτιο για διαμονή στη Κίσσαμο Χανίων.
Αποτέλεσμα της μηχανής αναζήτησης
Η μηχανή αναζήτησης, λόγου χάρη ή Google, είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να επιστρέφει ένα συναφές αποτέλεσμα.
Πώς το κάνει αυτό; Ανά περιόδους σαρώνει τις ιστοσελίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, και κρατάει με έναν ειδικό αλγόριθμο μια βαθμολογία συνάφειας για κάθε ιστοσελίδα σε σχέση με τις λέξεις και τα κριτήρια αναζήτησης.
Ο αλγόριθμος αυτός δεν γνωρίζουμε επακριβώς πώς λειτουργεί, δηλαδή με ποιά ακριβώς κριτήρια βαθμολογεί, όμως με έρευνα και δοκιμές υπάρχουν αποτελέσματα και στοιχεία για το πώς περίπου λειτουργεί.
Όποτε για να δούμε 5 από τα κριτήρια, βάσει των οποίων βαθμολογείται μια ιστοσελίδα, από τις μηχανές αναζήτησης:
1) Λέξεις κλειδιά
Η αναζήτηση στηρίζεται σε κάποιες λέξεις που δίνει ως είσοδο ο χρήστης. Οπότε η μηχανή αναζήτησης πρέπει να επιστρέψει μια σελίδα στην οποία θα έχει ήδη βρει ότι περιέχει αυτές τις λέξεις-κλειδιά.
Αυτές οι λέξεις είναι σημαντικό να εμφανίζονται κάποιες φορές, αλλά να εμφανίζονται και σε σημαντικά μέρη της ιστοσελίδας, όπως
- ο γενικός τίτλος του Ιστότοπου (domain name)
- ο τίτλος μιας υπό-σελίδας
- οι επικεφαλίδες
- η διεύθυνση της ιστοσελίδας (url)
- o τίτλος ή η λεζάντα μια εικόνας
Επίσης είναι σημαντική η σειρά με την οποία εμφανίζονται αυτές οι λέξεις, για παράδειγμα σε ένα τίτλο σελίδας
“Ηλιόλουστα, ευάερα και ευρύχωρα δωμάτια με parking στη Κίσσαμο.”
Οι λέξεις δωμάτια και Κίσσαμος είναι προς το τέλος, άρα έχουν και πιο μικρή σημασία. Πιο σχετικός τίτλος με την αναζήτηση “δωμάτια Κίσσαμος Χανίων” θα ήταν ο εξής:
Δωμάτια στη Κίσσαμο Χανίων, ηλιόλουστα, ευάερα και ευρύχωρα με parking
2) Πρωτότυπο – μη αναδημοσιευμένο περιεχόμενο
Οι μηχανές αναζήτησης είναι έξυπνες και μισούν την αναδημοσίευση περιεχομένου.
Αν το περιεχόμενο που δημοσιεύετε είναι αντιγραφή-επικόλληση από κάποιον άλλο ιστότοπο, τότε η μηχανή αφαιρεί πόντους από την βαθμολογία της σελίδας που αντιγράφει. Η κατάταξη ιστοσελίδας με αναδημοσιευμένο περιεχόμενο από τις μηχανές αναζήτησης είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με μια σελίδα με πρωτότυπο περιεχόμενο.
Με λίγα λόγια μια σελίδα αντιγραφή άλλης ή άλλων θα είναι πάντα σε χαμηλότερη κατάταξη στις αναζητήσεις.
3) Σύνδεσμοι προς τη σελίδα
Αν υπάρχουν άλλες εξωτερικές σελίδες, δηλαδή σελίδες σε άλλους ιστότοπους, οι οποίες έχουν συνδέσμους (links) που δείχνουν στη σελίδα σας, τότε η σελίδα κερδίζει πόντους. Είναι σαν να έχει “φίλους” που “προτείνουν” τη σελίδα για κάποιο λόγο.
Για παράδειγμα μια δημοσίευση στο facebook που περιέχει την σελίδα, είναι ένας σύνδεσμος.
Όσο πιο “δυνατή” είναι η σελίδα στη οποία υπάρχει ο σύνδεσμος τόσο πιο πολλούς πόντους κερδίζει η σελίδα που υποδεικνύεται.
πχ. δυνατή θεωρείται μια γνωστή σελίδα με πολλούς επισκέπτες όπως το BBC News, σε σχέση με ένα άσημη σελίδα με μικρή επισκεψιμότητα.
4) Ποικιλία και ποσότητα περιεχομένου
Η κατάταξη ιστοσελίδας σε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης επηρεάζεται από την ποικιλία και την ποσότητα περιεχομένου της σελίδας.
Ποικιλία εννοούμε πέρα από απλό κείμενο και άλλα είδη περιεχομένου, όπως εικόνες, βίντεο, μουσική και αρχεία κάποιου σχετικού τύπου.
Η ποσότητα είναι επίσης σημαντική, όχι όμως όσο περισσότερο περιεχόμενο τόσο καλύτερο.
Είναι σημαντική η εμπειρία του χρήστη (user experience) όταν αυτός επισκέπτεται τη σελίδα. Μια τεράστια σελίδα, συνήθως δημιουργεί σύγχυση στο χρήστη που θέλει εύκολα και γρήγορα να βρει αυτό που ψάχνει. Οπότε εδώ έχουμε το παν μέτρον άριστον!
5) Διασύνδεση με social networks
Τα social networks έχουν απίστευτη δύναμη σήμερα . Facebook, Instagram, Youtube, Reddit, Pinterest, Linkdn και πολλά άλλα έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και εγγεγραμμένους χρήστες.
Οι μηχανές αναζήτησης προωθούν τις ιστοσελίδες που είναι συνδεδεμένες και έχουν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα.
Για παράδειγμα μια συνδεδεμένη σελίδα (facebook page) στο facebook, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει συνδέσμους προς τη σελίδα στους χρήστες που έχουν κάνει Like ή follow. Αυτό προσφέρει πλήθος links προς τον ιστότοπο και ένα πλήθος επισκεπτών ερχόμενων από το social network.
Επίλογος
Αυτά ήταν πέντε βασικά κριτήρια για κατάταξη ιστοσελίδας σε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί ακόμα παράγοντες για την κατάταξη μιας σελίδας όπως:
- η ανανέωση του περιεχομένου και η παλαιότητα του
- η ταχύτητα του ιστότοπου
- η συμβατότητα με κινητά τηλέφωνα και tablets (mobile friendliness)
- ο χρόνος που παραμένει ο χρήστης στον ιστότοπο πριν να αποχωρήσει
- το ποσοστό εγκατάλειψης των χρηστών (bounce rate)
- ετικέτες και περιγραφές περιεχομένου (meta tags, description)
- η εμπειρία χρήστη και αναγνωσιμότητα
- η τεχνολογία του ιστότοπου και η ασφάλεια του από κυβερνο-απειλές
Παρόλα αυτά, με τις πέντε βασικές συμβουλές που περιγράψαμε νωρίτερα για κατάταξη ιστοσελίδας σε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης, μπορείτε να πετύχετε μια αξιοπρεπή θέση στις μηχανές αναζήτησης.