Επιστήμες

Τρίκαλα η έξυπνη πόλη της Ελλάδας (video)

Τα Τρίκαλα έχουν κερδίσει τον τίτλο της πιο “έξυπνης πόλης” στην Ελλάδα. Ο Δήμος Τρικάλων μαζί με συνεργάτες του έχουν καταφέρει και έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές που διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης .

Μέσα από την ιστοσελίδα https://trikalacity.gr/smart-trikala/ βλέπουμε συνοπτικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη:

  • e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη). Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. 

  • Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα.
  • Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο. Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. 

  • Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.

Επίσης έχει σε λειτουργία ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω διαδικτύου χώρους στάθμευσης, την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων και αρκετές άλλες αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές λειτουργίες.

Μάλιστα η εφημερίδα The Guardian έχει ασχοληθεί με την πόλη των Τρικάλων.

The Guardian

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος έδώσε τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας το 2004. Λίγο αργότερα ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο.

Ξεκινώντας με υψηλό χρέος

Ανάμεσα σε χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων –με 82.000 κατοίκους – δεν ήταν προφανής υποψήφια για τη θέση της πρώτης έξυπνης πόλης του κράτους. Η χώρα αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτική κρίση και ο δήμος είχε χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ, όταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξελέγη δήμαρχος το 2014.

Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει φήμη για την καινοτομία τους που χρονολογείται από το 2004.

Πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό

Μείωση του χρέους του Δήμου

Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατ.ευρώ. Από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών έχει μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή του έτους, ο δήμος έχει λάβει περίπου 4.000 αιτήματα και σχόλια. Περίπου το 10% προέρχεται από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρσι και τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο σε οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα) – και η όλη διαδικασία είναι πιο διαφανής. Αλλού, ένα πείραμα με λαμπτήρες εξοπλισμένους με αισθητήρες μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.

Video – Τρίκαλα η έξυπνη πόλη

πηγές: skai.gr, zougla.gr, atlastv

Μοιραστείτε την είδηση