Τουρισμόςνέαπρωτοσέλιδο Α

ΠΑΣΥΔΑ | απειλή για κλείσιμο των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Με κλείσμο των ακινήτων που διατίθονται στη βραχυχρόνια μίσθωση τον Φεβρουάριο, «αν δεν αποσυρθούν οι νέοι νόμοι που περιορίζουν την δραστηριότητά τους», προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου έστειλε στα ΜΜΕ ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα μέλη του Συλλόγου θα κλείσουν τη διαθεσιμότητα όλης της Ελλάδας στα τέλη του Φεβρουαρίου 2025 αν δεν ακουστεί η φωνή τους.

Στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Φτάνει πια με την υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα στην βραχυχρόνια μίσθωση!», αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας για ακόμα μια φορά στην πίεση των ξενοδόχων, δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο και με δήθεν πρόσχημα την στεγαστική κρίση, νομοθετεί για 3η συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα έτος, με υπέρογκη φορολογία, εξαντλητικά πρόστιμα και αμφιβόλου νομιμότητας προδιαγραφές στα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σκοπό την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει δυναμικά στην αλματώδη αύξηση του τουρισμού και στην οικονομική ευημερία στις περιοχές που αναπτύσσεται, φέρνοντας συνάμα συνεχώς αυξανόμενα έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Η βραχυχρόνια μίσθωση βοήθησε ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους και να έχουν ένα καλό εισόδημα δίχως φθορές στην περιουσία τους. Έτσι αναπτύχθηκε η δραστηριότητα αυτή και έφτασε σήμερα να φέρνει στην Ελλάδα το 60% των επισκεπτών της. Αυτό όμως δεν επηρέασε καθόλου τον ξενοδοχειακό κλάδο που λειτουργεί με 90-95% πληρότητα και συνάμα αύξηση των τιμών που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 200-250 ευρώ για ένα δωμάτιο. Είδαν όμως έναν γίγαντα να μεγαλώνει δίπλα τους και να παίρνει τα ηνία του τουρισμού στην χώρα μας στερώντας τους την ηγεμονία που είχαν για δεκαετίες. Πιέζουν λοιπόν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να καταπολεμήσει την βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Και η κυβέρνηση τι κάνει? Που είναι το φιλολαϊκό της πρόσωπο που διατυμπανίζει ότι έχει? Ότι δεν είναι κυβέρνηση των συμφερόντων αλλά του απλού λαού? Απλά καταρρέει κάτω από την πίεση του ισχυρότερου λόμπι στην Ελλάδα και βοηθάει τους ξενοδόχους να ξαναπάρουν τα ηνία και να δείξουν ότι αυτοί είναι οι ισχυροί του τουρισμού.

Έρχεται λοιπόν ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού και την κα Κεφαλογιάννη, που εισάγει προδιαγραφές στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης απλά και μόνο για να μπορέσει να έχει τον έλεγχό τους το υπουργείο Τουρισμού που ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τους ξενοδόχους. Μα τα ακίνητα της βραχυχρόνιας δεν είναι ακίνητα αστικής μίσθωσης? Αν θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν αυτές τις προδιαγραφές για τους επισκέπτες δεν θα έπρεπε να τις έχουν και για τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης? Αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας? Όταν ένα ακίνητο σε άθλια κατάσταση ενοικιάζεται σε κάποια οικογένεια μακροχρόνια είναι εντάξει αλλά δεν είναι για την βραχυχρόνια?

Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει καν να μάθουν, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας ελέγχονται καθημερινά από τις αξιολογήσεις των επισκεπτών τους και όσα έχουν το παραμικρό πρόβλημα η δεν είναι σε άριστη κατάσταση απλά δεν έχουν ζήτηση και βγαίνουν από την βραχυχρόνια. Όλα η σχεδόν όλα έχουν ήδη τις προδιαγραφές του νομοσχεδίου για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των επισκεπτών και να φέρνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ακόμα και η ασφάλιση υπάρχει ήδη από τις πλατφόρμες που, αυτόματα με την καταχώρηση ενός ακινήτου σε αυτές, το ασφαλίζουν μέχρι το ποσό του 1.000.000 δολαρίων για οποιαδήποτε αξίωση σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής και για οποιαδήποτε φθορά.

Υπάρχουν άραγε παρόμοιες προδιαγραφές για τα χιλιάδες Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα & Δωμάτια τύπου “Rooms to Let” που λειτουργούν με συνθήκες της δεκαετίας του ’70, με ανεμιστήρες, γκαζάκια, κρεβάτια και στρώματα που δεν αλλαχθεί ποτέ?

Υπάρχουν παρόμοιες προδιαγραφές στα χιλιάδες ξενοδοχεία ανα την Ελλάδα που και αυτά είναι σε άθλιες συνθήκες? Αυτά ποιος τα ελέγχει? Κι αν ελέγχονται πως γίνεται να ακούμε συνεχώς στις ειδήσεις για περιστατικά διαρροής αερίων, εκρήξεων με θύματα, μπαλκόνια που γκρεμίζονται, και πολλά άλλα? Εχει ακούσει κανείς αντίστοιχα περιστατικά στα 150.000 και πλέον ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης? Αν υπήρχε έστω και ένα παρόμοιο περιστατικό θα γινόταν παγκόσμια είδηση με αναφορές σε όλα τα ΜΜΕ.

Παρ’ όλα αυτά μόνο στην βραχυχρόνια μίσθωση μπαίνουν προδιαγραφές πεντάστερων ξενοδοχείων και μάλιστα με εξοντωτικά πρόστιμα της τάξης των 5.000 ευρώ που πολλαπλασιάζονται σε δευτερογενή έλεγχο.

Έχουν άραγε αναρωτηθεί εκεί στο Υπουργείο Τουρισμού πως θα γίνεται στην πράξη ο έλεγχος αυτών των προδιαγραφών? Αναφέρεται στο νομοσχέδιο για 10ήμερη προειδοποίηση. Και αν υπάρχει κράτηση? Η αν δεν υπάρχει πως θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει 1 η 2 ημέρες πριν? Τότε τι θα γίνεται? Θα μπαίνουν τα κλιμάκια στο διαμέρισμα με τους επισκέπτες μέσα και θα διενεργούν έλεγχο? Και αν απουσιάζουν οι επισκέπτες και στην επιστροφή τους αναφέρουν κλοπή ποιος θα τους αποζημιώσει η ακόμα χειρότερα ποιος θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη όταν η πλατφόρμα, μαθαίνοντας ότι μπήκε κάποιος στο διαμέρισμα ενώ υπήρχε κράτηση, το διαγράψει?

Και ας πάμε και στο κυριότερο, αυτό του οικογενειακού ασύλου που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αυτό που αναφέρει ότι για να μπει κάποιος στο ακίνητό σου πρέπει να διαθέτει Εισαγγελικό ένταλμα για έστω υπόνοια διάπραξης κακουργηματικής πράξης. Αυτό είναι και το σημείο που θα εστιάσουμε για να κινηθούμε δικαστικά για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Θα περιμένουμε την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου και θα ετοιμάσουμε μια συλλογική αγωγή μέσα από τον σύλλογό μας για να τον ακυρώσουμε στην πράξη. Αυτό όμως θέλει πολύ χρήμα και χρόνο και μέχρι τότε τα κλιμάκια θα αλωνίζουν στα ακίνητά μας μοιράζοντας εξοντωτικά πρόστιμα.

Μα θα αναρωτηθεί κάποιος, αυτά δεν τα γνωρίζει το υπουργείο Τουρισμού και η κα Κεφαλογιάννη? Όχι και απ’ ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Από τότε που ανέλαβε Υπουργός η κα Κεφαλογιάννη προσπαθούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού για να τα συζητήσουμε αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί χρόνος για μάς. Υπάρχει όμως για τα συνέδρια και τα cocktail parties των ξενοδόχων ακόμα και για απλές κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά για τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό σύλλογο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα μισάωρο.

Έχει μάθει η κα Υπουργός να εξασφαλίζει και να διαφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού τα συμφέροντα των φίλων της ξενοδόχων τόσο καλά που έχει βάλει σκοπό να εξαφανίσει τον κλάδο μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Εμείς όμως τι κάνουμε για να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα? Θα παραμείνουμε σιωπηλοί και θα υπομένουμε το ένα μέτρο μετά το άλλο μέχρι την τελική μας πτώση? Η κα Κεφαλογιάννη κάνει απλά την εντεταλμένη υπηρεσία της, εμείς θα μείνουμε άπραγοι? Εδώ λοιπόν θα βάλει μια κόκκινη γραμμή ο σύλλογός μας (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α) και θα πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΕΛΕΟΣ!

Είναι καιρός να οργανωθούμε και να δείξουμε στους κυβερνώντες ότι εμείς είμαστε περισσότεροι από τους ξενοδόχους, πληρώνουμε πολύ περισσότερους φόρους από αυτούς, τα εισοδήματά μας γυρνάνε στην Ελληνική κοινωνία και δεν φεύγουν στο εξωτερικό όπως των αλυσίδων των ξενοδοχείων.

Και κυρίως είμαστε πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι (γιατί αυτό πονάει περισσότερο) από τους ξενοδόχους και επιτέλους θα κοιτάξουμε μια φορά και εμείς το συμφέρον της οικογένειάς μας.

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν σαν σύλλογος να αντιδράσουμε δυναμικά και με πολλούς τρόπους για να διασφαλίσουμε κι εμείς τα συμφέροντά μας και να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ (Ελλάδας και εξωτερικού) και στα διαθέσιμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με μια πρώτη αντίδραση το κλείσιμο του ημερολογίου μας τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κλείσουμε και τον Αύγουστο του 2025. Αυτό θα δώσει ένα μήνυμα παγκοσμίως για την αντίδρασή μας στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην βραχυχρόνια μίσθωση. Και μάλιστα σε μια χώρα που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό».

Με πληροφορίες από traveldailynews.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr