«Σαρώνει» στην Ευρώπη η Airbnb | οι 5 τάσεις
Το 2024 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να ακολουθεί τη γενικότερη ανοδική τάση της αγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση δημιούργησε 440 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σημειώνοντας αύξηση 17,3% έναντι του 2023. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 28,9 εκατομμύρια, σε ιστορικό ρεκόρ για τον μήνα αυτό, και ήταν αυξημένες κατά 13,6% από πέρυσι.
Σε επίπεδο προσφοράς, έπειτα από ένα ισχυρό 2023, η άνοδος των καταχωρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κυμάνθηκε σε 15,7%, και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε στο 12,9% καθώς υπήρξαν λιγότερες νέες καταχωρήσεις. Συνολικά, το 2024 προστέθηκαν 1,3 εκατ. νέες καταχωρήσεις και ο μέσος μηνιαίος αριθμός τους στην Ευρώπη ανήλθε σε 3,5 εκατ., αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 14,2%.
Ως εκ τούτου, οι πληρότητες αυξήθηκαν κατά 1,8% έναντι του 2023 (στο 54,6%) αλλά και κατά 8,1% έναντι του 2019, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου οι πληρότητες έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, η Ευρώπη κατέγραψε ισχυρή αύξηση πληρότητας το φθινόπωρο με ενισχυμένη ζήτηση κατά τη shoulder season που ώθησε τις πληρότητες σε άνοδο που ξεπέρασε το 2% τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.
Παράλληλα, μετά από τη διψήφια αύξηση του 2023, οι τιμές (ADR) εξακολούθησαν να αυξάνονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς (4,4%), με το μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 172 ευρώ. Με την επιβράδυνση της αύξησης τιμών, η ετήσια άνοδος των εσόδων (RevPAR) μειώθηκε από 8,4% το 2023 σε +5,9% το 2024. Ο μέσος όρος εσόδων ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση το 2024 ανήλθε σε 97 € και το σύνολο των εσόδων των Ευρωπαίων ιδιοκτητών σε 76 δισ. ευρώ.
Στις περισσότερες χώρες, η αύξηση της προσφοράς συμβάδισε με το ρυθμό ανόδου της ζήτησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχετικά σταθερά επίπεδα πληρότητας. Η Ελλάδα, ωστόσο, φαίνεται πως κινήθηκε σε ένα μοτίβο όπου η αύξηση της ζήτησης «τρέχει» πιο γρήγορα από την αύξηση της προσφοράς καταχωρήσεων, ανεβάζοντας σημαντικά τις πληρότητες. Δεν είναι τυχαίο που η μέση πληρότητα των καταχωρήσεων στην Ελλάδα παρουσίασε μία από τις υψηλότερες ανόδους στην ΕΕ (+2,7%). Υψηλή αύξηση πληροτήτων σημείωσαν επίσης η Κροατία (+6,5%), η Ισπανία (+5,2) και η Νορβηγία (+2%).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την AirDNA, μόνο για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2024, η ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξης του 20,1%, ενδεικτικό του μεγάλου ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος το φθινόπωρο.
Επιτάχυνση της ζήτησης στην Ελλάδα δείχνουν και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του INSETE Intelligence. Η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο του 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση αυξήθηκε παράλληλα με την προσφορά, οδηγώντας σε διατήρηση των επιπέδων πληρότητας. Κατά το β’ τρίμηνο του 2024, παρατηρήθηκε αύξηση της πληρότητας, γεγονός που υποδεικνύει μεγαλύτερη ζήτηση κατά την περίοδο αυτή και το γ’ τρίμηνο του 2024, η πληρότητα των καταλυμάτων παρέμεινε σταθερή. Αν και ο Σεπτέμβριος κατέγραψε μικρή αύξηση στην πληρότητα σε σχέση με το 2023 (45% έναντι 43%), η γενικότερη εικόνα δείχνει σταθερότητα και ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το δ’ τρίμηνο του 2024, ξεκίνησε παρουσιάζοντας αύξηση τον Οκτώβριο η όποια συνεχίστηκε τον Νοέμβριο με επιβραδυνόμενο ρυθμό.
+19% η προσφορά στην Αθήνα, με μείωση πληροτήτων
Σε επίπεδο πόλεων, η έρευνα της AirDNA έδειξε ότι οι ισχυρές επιδόσεις πληροτήτων στην Ευρώπη μεταφράζονται σε μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ και περισσότερα έσοδα ανά διανυκτέρευση (RevPAR) για τους ιδιοκτήτες. Αντίθετα, στις αγορές όπου η προσφορά αυξήθηκε ταχύτερα από τη ζήτηση σε σχέση με το 2023, οι πληρότητες έπεσαν, καθώς οι επισκέπτες είχαν περισσότερες επιλογές διαμονής οδηγώντας σε λιγότερες κατά μέσο όρο κρατήσεις ανά οικοδεσπότη.
Πόλεις όπως η Νάπολη, το Βελιγράδι και το Παρίσι, που είχαν ισχυρή αύξηση καταχωρήσεων, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση πληρότητας αφού η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση. Στην Αθήνα, όπου καταγράφηκε αύξηση της προσφοράς, με άνοδο των καταχωρήσεων κατά 19%, σημειώθηκε πτώση πληροτήτων κατά 3%, και τα έσοδα (RevPAR) σημείωσαν μια αύξηση της τάξης του 3%.
Στον αντίποδα κινήθηκαν πόλεις όπως το Calp της Ισπανίας, η Budva του Μαυροβουνίου και η Μαρμπέλα της Ισπανίας, όπου η ανάπτυξη της ζήτησης ήταν αντίστοιχη ή επάνω από την αύξηση της προσφοράς με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση πληρότητας άνω του 8%.
Αναφορικά με το 2025, η AirDNA καταγράφει μεγάλη δυναμική ζήτησης στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα:
– Ετήσια αύξηση 18% στη ζήτηση κρατήσεων για την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο.
– Αύξηση 12% των κρατήσεων του Φεβρουαρίου.
– Μικρότερη αύξηση για το Μάρτιο, καθότι το Πάσχα φέτος περιλαμβάνεται ημερολογιακά στον Απρίλιο.
– Αύξηση 44% τις κρατήσεις για τον Απρίλιο.
Οι 5 τάσεις του 2024
Από τα στοιχεία της AirDNA προκύπτουν επίσης μερικές ταξιδιωτικές τάσεις που επικράτησαν το 2024:
– Οι ταξιδιώτες συνεχίζουν να αναζητούν προορισμούς εκτός της πεπατημένης, με αποτέλεσμα λιγότερο γνωστοί και πιο προσιτοί προορισμοί όπως η Αλβανία, το Κόσοβο και η Μολδαβία να καταγράφουν έκρηξη ζήτησης και διαθέσιμων διανυτερεύσεων από καταχωρήσεις που ξεπερνούν το +40% σε ετήσια κλίμακα.
– Περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν πλέον κρατήσεις την τελευταία στιγμή, συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την νέα αυτή τάση των σημαντικά μικρότερων διαστημάτων μέχρι την υλοποίηση του ταξιδιού σε σχέση με το 2019. Το χρονικό «παράθυρο» μεταξύ κράτησης και άφιξης στη βραχυχρόνια μίσθωση το 2024 μειώθηκε κατά μέσο όρο στις 23 ημέρες, δηλαδή συρρικνώθηκε κατά 3 ημέρες έναντι των επιπέδων του 2023. Δημοφιλέστερος μήνας για τα περισσότερο αυθόρμητα ταξίδια πέρυσι ήταν ο Ιανουάριος με μέσο «παράθυρο» μόλις 12 ημερών, σε αντίθεση με τον Αύγουστο όπου σημειώθηκε το υψηλότερο μέσο αντίστοιχο διάστημα (33 ημέρες).
– Τα μεγαλύτερα και ακριβότερα σπίτια ηγούνται της αύξησης πληρότητας στην Ευρώπη. Τα πολυτελή ακίνητα με 3-5 υπνοδωμάτια κατέγραψαν αύξηση πληρότητας άνω του 3%. Αντίθετα, τα οικονομικά ακίνητα με 1-2 υπνοδωμάτια παρουσίασαν μέτρια αύξηση ή μείωση πληρότητας.
– Τα ιδιαίτερα ακίνητα ξεχωρίζουν ως κατηγορία στην αύξηση της προσφοράς παρόλο που τα σπίτια και τα διαμερίσματα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το 2024, τα ιδιαίτερα ακίνητα αυξήθηκαν κατά 12%, αποτελώντας το 3% του συνόλου των μηνιαίων διαθέσιμων καταχωρήσεων. Την περασμένη πενταετία, τύποι ιδιοκτησίας όπως δεντρόσπιτα, κατασκηνωτές/RVs, σπίτια με θόλο, σκηνές και μικροσκοπικά σπίτια έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση διαθέσιμων καταχωρήσεων.
– Οι χρεώσεις καθαριότητας συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό των εσόδων των ιδιοκτητών. Τα έσοδα καθαριότητας στην Ευρώπη το 2024 ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 6% των συνολικών εσόδων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Ελλάδα, υπηρεσίες καθαριότητας προσφέρονται από το 36% των ενεργών καταχωρήσεων, έναν από τους μικρότερους αριθμούς στην Ευρώπη, ενώ, αντίθετα, κυριαρχούν στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Πηγή: tornosnews.gr
Χριστίνα Λαϊνοπούλου