Τουρισμόςνέαπρωτοσέλιδο Α

Tουρισμός | από την Κρήτη το 26% των συνολικών εσόδων της χώρας

Η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού σε συγκεκριμένες μόνο περιφέρειες της χώρας και η έντονη εποχικότητα καταγράφονται στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Τα υψηλότερα μερίδια εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό με βάση τα στοιχεία του 2023 σημειώνονται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, στο 27% επί του συνόλου, ακολουθεί η Κρήτη με 26%, η Αττική με 19%, τα Ιόνια Νησιά με 10% και η Κεντρική Μακεδονία με 8%. Οι πέντε αυτές περιφέρειες –εκ των οποίων οι τρεις αμιγώς τουριστικές– αντιπροσωπεύουν το 90% των εισπράξεων της χώρας.

Ωστόσο και το 2024, παρά τις ενδείξεις για διεύρυνση της εποχικότητας με ενίσχυση των εισπράξεων τους μήνες πριν και μετά το καλοκαίρι, αλλά και τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού στην Αττική, η γεωγραφική συγκέντρωση αναμένεται να παραμείνει αναλλοίωτη, αν όχι και να αυξηθεί. Αυτό επισημαίνουν οικονομολόγοι οι οποίοι ειδικεύονται στον κλάδο, αλλά και από τις πρώτες μετρήσεις για το 2024.

Σε ό,τι αφορά την εποχικότητα των εισπράξεων, από την έναρξη έως τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος – Σεπτέμβριος) σημειώνεται το 85% των εισπράξεων (τόσο για το 2019 όσο και το 2023). Και αυτό το μέγεθος δεν αναμένεται να έχει μεταβληθεί το 2024. Μάλιστα, η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στις πέντε παραπάνω περιφέρειες, όχι μόνο δεν αμβλύνθηκε αλλά ενισχύθηκε.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 19,8 δισ. ευρώ του 2023, αύξηση καταγράφηκε στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (3%, στα 5,3 δισ.), Κρήτης (44%, στα 5,2 δισ.), Αττικής (46%, στα 3,8 δισ.), Ιονίων Νήσων (7%, στα 2 δισ.) και Ηπείρου (26%, στα 330 εκατ.).

Αντιθέτως, μείωση κατέγραψαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (33%, στα 1,5 δισ.), Πελοποννήσου (8%, στα 383 εκατ.), Αν. Μακεδονίας και Θράκης (26%, στα 326 εκατ.), Θεσσαλίας (29%, στα 253 εκατ.), Δυτικής Ελλάδας (18%, στα 210 εκατ.), Στερεάς Ελλάδας (8%, στα 166 εκατ.), Βορείου Αιγαίου (10%, στα 149 εκατ.) και Δυτικής Μακεδονίας (33%, στα 51 εκατ.).

Ορισμένες πηγές αποδίδουν τη μείωση αυτή στις λιγότερο «προικισμένες» περιφέρειες στην περιορισμένη ανάκαμψη του οδικού τουρισμού το 2023, η οποία όμως ολοκληρώθηκε το 2024. Ωστόσο, τα έσοδα που φέρνουν οι επισκέπτες που έρχονται οδικώς στη χώρα είναι παραδοσιακά τα χαμηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των επισκεπτών της –στο 9,1/10 κατά μέσον όρο στην αιχμή της σεζόν σε όλες τις περιφέρειες–, με την πολιτιστική εμπειρία να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του μέσου όρου –στο 9,3 και 9,4 στο γ’ και δ’ τρίμηνο αντιστοίχως–, ενώ το φαγητό και ποτό είναι οριακά χαμηλότερα στο 9 και για τα δύο τρίμηνα και η εμπειρία της θάλασσας διαμορφώνεται στο 8,8 και 9,1 αντιστοίχως. Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού παραμένει μεγάλη ευκαιρία για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σχολιάζουν οι επιστήμονες του ΙΝΣΕΤΕ.

Για την ώρα, το προϊόν ήλιος και θάλασσα παραμένει το κυρίαρχο της χώρας, αφού θεωρείται εδραιωμένο σε 13 προορισμούς, ενώ ακολουθούν ο πολιτιστικός τουρισμός (σε 10 προορισμούς), η κρουαζιέρα (σε 7 προορισμούς) και ο γαστρονομικός τουρισμός (σε 7 προορισμούς). Τα υπόλοιπα προϊόντα έχουν χαμηλή αντιπροσώπευση στους επιμέρους προορισμούς.

Πηγή: kathimerini.gr
Ηλίας Μπέλλος

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr