Τουρισμόςνέαπρωτοσέλιδο Α

Τουρισμός | αυξημένη ροή με κενά σε καταλύματα – ερωτηματικά

Οι διαχειριστές καταλυμάτων τύπου Airbnb βλέπουν με αγωνία τα κενά στα φετινά τους ημερολόγια αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό;

Περίπου 4 εκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες από πέρυσι διακινήθηκαν μέσω των ελληνικών αεροδρομίων, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2023. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece).

Συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, το σύνολο των διακινούμενων επιβατών (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 18.057.033, έναντι 14.067.021 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 16.298.548 επιβατών το 2019. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση των επιβατών κατά 28,4% σε σχέση με το 2022 και 10,8% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, ο φετινός Μάιος κατέγραψε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +14,6% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +16,6% σε σύγκριση με το 2019. Το 2023 διακινήθηκαν 6.841.825 επιβάτες, το 2022 διακινήθηκαν 5.970.289 και το 2019 διακινήθηκαν 5.868.304.

Μειωμένες οι πληρότητες των καταλυμάτων

Αφού όμως έρχονται περισσότεροι τουρίστες γιατί είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι η πληρότητα στα καταλύματα;

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι βασικοί λόγοι είναι δύο: αφενός η ακρίβεια και αφετέρου η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλο το φάσμα των καταναλωτικών αγαθών έχει συρρικνώσει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προέλευσης των ξένων τουριστών, ο προϋπολογισμός των διακοπών οδηγείται σε περικοπές. Η αύξηση των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λειτουργεί επίσης επιβαρυντικά.

Ωστόσο η ανάγκη για διακοπές εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Γι’ αυτό και βλέπουμε τις αφίξεις να είναι αυξημένες.

Περιορίζονται όμως οι δαπάνες στον προορισμό. Ψάχνουν για καταλύματα που είναι οικονομικά και μένουν λιγότερες ημέρες. Θέλουν καταλύματα που διαθέτουν κουζίνα για να εξοικονομούν χρήματα για τα γεύματα.

Από την άλλη, η προσφορά των καταλυμάτων στις πλατφόρμες έχει αυξηθεί σημαντικά. Η AirDNA καταγράφει 105.000 καταχωρίσεις σε όλη την Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022. Αν και πρόκειται για 9,5% λιγότερες καταχωρίσεις σε σύγκριση με το 2019, φαίνεται ότι φέτος νοικιάζονται για περισσότερο χρόνο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα νοικιάσουν περισσότερες ημέρες, παρά να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι για τις διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά τα υψηλών προδιαγραφών -και άρα ακριβότερα- καταλύματα, όπως είναι οι βίλες, ο ανταγωνισμός με τα luxury ξενοδοχεία έχει αυξηθεί, με την προσθήκη πολλών νέων κλινών. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι ιδιωτικές κατοικίες/βίλες που δημιουργούνται μέσα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Και ενώ η AirDNA καταγράφει μια άνοδο των τιμών/διανυκτέρευση κατά 7% φέτος, πολλοί διαχειριστές σκέφτονται να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και εκπτώσεις προκειμένου να πετύχουν καλύτερες πληρότητες.

Πηγή: bnbnews.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr