Τουρισμός | vegan και vegetarian αλλάζουν τα ξενοδοχεία
H προσαρμογή των ξενοδοχείων στις διατροφικές απαιτήσεις των ταξιδιωτών νεαρής ηλικίας, αποτελεί ανερχόμενη τάση στον τουρισμό ευεξίας αλλά και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Η συμπερίληψη χορτοφαγικών και vegan πιάτων στη γαστρονομική προσφορά, καθώς και η κατάλληλη επικοινωνία με τον πελάτη (ψηφιακή ή μη), και ο επανασχεδιασμός των μενού των μπαρ και των εστιατορίων με την προσθήκη μη αλκοολούχων ποτών, αποτελούν δύο από τα τρία προϊόντα που το 2022 σημείωσαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στους συμβούλους διατροφής, και το 2023 εντείνονται.
Ωστόσο, όπως εκτιμά σε άρθρο του ο ιδρυτής και διευθυντής της Nutrihotel, Antonio Garzón, η προσαρμογή των ξενοδοχείων στο κοινό νεαρότερης ηλικίας ταξιδιωτών, δηλαδή τους μελλοντικούς ταξιδιώτες, αποτελεί μια πρόκληση και ένα πεδίο ανάπτυξης του τουρισμού ευεξίας αλλά και του τουρισμού ευρύτερα, παρότι οι babyboomers συνεχίζουν να αποτελούν το «χρυσορυχείο» της βιομηχανίας ευεξίας και τουρισμού.
Η αναγέννηση του τουρισμού στην κατεύθυνση των απαιτήσεων των ταξιδιωτών νεαρότερης ηλικίας, και η παράλληλη δημιουργία νέων προϊόντων για τους babyboomers, δεν είναι αντισυμβατικές διαδικασίες, τονίζει.
Άλλωστε, μετά την πανδημία, τα όρια μεταξύ ενός ξενοδοχείου ευεξίας και ενός παραδοσιακού ξενοδοχείου διακοπών είναι πιο θολά από ποτέ, καθώς η προσφορά όλων των ξενοδοχείων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν το χαρακτήρα της υγείας. Εν τέλει, η ευεξία αφορά όλους τους ξενοδόχους και όχι τα ξενοδοχεία που δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες ευεξίας. Βρισκόμαστε, χωρίς αμφιβολία, ενόψει της «ευεξιοποίησης» του τουρισμού, ή στην εποχή των ταξιδιών με επίκεντρο την ευεξία, υπογραμμίζει ο κ. Garzón.
Επενδυτικός “πυρετός” στα ξενοδοχεία ευεξίας από το 2022
Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης διοργάνωσης της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, τα στοιχεία έρευνας σε δείγμα 2.265 πελατών ξενοδοχείων ευεξίας και σε 123 διευθυντών ξενοδοχείων, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή της εταιρίας ανάλυσης αγοράς Beauty24, Roland Fricke και τον πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Resort Ευεξίας, Michael Altewischer, σχετικά με τις τάσεις ευεξίας στα ξενοδοχεία ήταν αποκαλυπτικά:
Το 65% των ξενοδοχείων ευεξίας περιμένουν αύξηση της ζήτησης το 2023, το 73,4% υλοποίησαν επενδύσεις στο προϊόν τους το 2022 και το 87% σκοπεύουν να προβούν σε νέες επενδύσεις μέσα στο 2023.
Σε λίγα χρόνια, οι γενιές ταξιδιωτών millennial και Z θα αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά για τον κλάδο ευεξίας. Εκτός από το αναλογιστούν για το πώς θα προσαρμοστούν στην προσφορά ευεξίας μεσοπρόθεσμα, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να υπολογίσουν ότι οι σημαντικές επενδύσεις στο πεδίο της ευεξίας έχουν κύκλο ζωής που ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Οι προσδοκίες των νέων: Εμπειρίες, ποιοτικός χρόνος και διατροφή
Οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στις διακοπές ευεξίας και δεν αναζητούν απλώς ξεκούραση, αλλά να ζήσουν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία ευεξίας, η οποία μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ο ποιοτικός χρόνος με τον/τη σύντροφο ή φίλους ή οι μοναδικές εμπειρίες όπως η επίσκεψη σε ένα καταφύγιο ευεξίας ή η συμμετοχή σε ένα εργαστήριο υγείας.
Αντίστοιχα, η διατροφή παίζει αποφασιστικό ρόλο για αυτούς τους ταξιδιώτες, με τις ομάδες νεαρής ηλικίας ταξιδιωτών να καθορίζονται από τις ειδικές διατροφικές τους συνήθειες (vegan, vegetarian, low carb κλπ.) και να έχουν προσδοκίες για προσφορές ευεξίας που συμπεριλαμβάνουν τις προτιμήσεις αυτές.
Το να χαρακτηρίζεται κανείς vegetarian ή vegan δεν αποτελεί πλέον μια εξαίρεση διατροφικών προτιμήσεων. Οι ειδικοί εντόπισαν σαφές αριθμητικό προβάδισμα στους vegan και τους vegetarian στις νεότερες γενιές. Οι vegetarian αποτελούν το 66% των ηλικιών έως 19 ετών, το 61% των 20-24, το 48% των 25-29, όμως μόλις το 30% των άνω των 60. Το ίδιο παρατηρείται και στους vegan, παρότι οι ηλικίες 20-24 κυριαρχούν έναντι άλλων με μερίδιο 55%.
Παρά τη σαφή αυτή τάση, πολλοί ξενοδόχοι συνεχίζουν να μην έχουν αντίστοιχη γαστρονομική προσφορά, επομένως χρειάζεται να προσαρμοστούν. Η προσαρμογή αυτή δε, δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία ευεξίας αλλά το σύνολο των ξενοδοχείων και της γαστρονομίας.
Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε μια ανερχόμενη συνήθεια περί μη κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η οποία κατονομάζεται ως «mindful drinking». Οι ηλικίες έως 19 ετών δήλωσαν στο 100% οτι δεν καταναλώνουν αλκοόλ, με τα ποσοστά στις ηλικίες 20-24 να φτάνουν στο 77%, στις 25-29 στο 55% και στις άνω των 60 ετών στο 38%.
Από την άλλη, το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενσωμάτωση «τοπικών γεύσεων στη γαστρονομική προσφορά» (προϊόντα μηδενικής απόστασης) απαραίτητη. Ιδιαίτερα οι ηλικίες 20-24 απαιτούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία ή συμβουλές διατροφής στη μορφή του coaching.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Resort Ευεξίας, οι νεαρής ηλικίας ταξιδιώτες δεν επιθυμούν να αποσυνδέονται και να ξεχνούν τον υπόλοιπο κόσμο στις διακοπές, αλλά να παραμένουν συνδεδεμένοι με δραστηριότητες που τους βοηθούν να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους ενώ παράλληλα απολαμβάνουν την εμπειρία. Αυτή ακριβώς, είπε, είναι η ουσία του κόνσεπτ της ευεξίας.
Πηγή: tornosnews.gr