Maracaibo – Γεύσεις θαλασσινών

Δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και νόστιμες επιλογές για τους λάτρεις των θαλασσινών, παρασκευασμένες με μεράκι και επαγγελματισμό, μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε Παρασκευή στο εστιατόριο Maracaibo (Κολένι Κισάμου).
Μαζί με άλλες ιδιαίτερες νοστιμιές της θάλασσας, που αληθινά προκαλούν τον ουρανίσκο, ο Γιάννης Ραϊσάκης, μας ταξιδεύει σε εναλλακτικές και νηστίσιμες προτάσεις.

Ριζότο θαλασσινών

Υλικά:

1 φρέσκια σουπιά
4 Γαρίδες
6 Μύδια
2 Πλοκάμια από χταπόδι
1 ξερό Κρεμμύδι
Φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκελίδα σκόρδο
Σέλερι
3/4 ποτήρι νερού λευκό κρασί
2 κούπες ρύζι
Σπανάκι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα θαλασσινά και καθαρίζουμε τις βρασμένες γαρίδες. Έπειτα, σοτάρουμε ένα-ένα τα θαλασσινά, καθώς χρειάζονται διαφορετικό χρόνο το καθένα.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε με την ακόλουθη σειρά: Κρεμμύδι, σέλερι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο.

Αφού τα λαχανικά μας, έχουν πάρει χρώμα, βάζουμε το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.

Αφού έχει πάρει και το ρύζι μας, χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί, βάζουμε τα θαλασσινά για να ψηθούν με το ρύζι.

Παρακολουθούμε το φαγητό να μην στεγνώσει και καεί το ρύζι μας. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί και ανακατεύουμε συχνά.

Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Συναγρίδα ψητή

Μεγάλο ψάρι η συναγρίδα αλλά όπως μας λέει ο Γιάννης, ο τρόπος ψησίματος δεν είναι καθόλου δύσκολος. Όταν το ψάρι μας είναι φρέσκο, η νοστιμιά είναι δεδομένη.

Υλικά:

1 Συναγρίδα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζουμε λάδι και αλάτι της θάλασσας επάνω στο ψάρι.
Το βάζουμε στη ψησταριά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βάζουμε ελαιόλαδο με πινέλο για να το κρατήσουμε ζουμερό.
Το γυρίζουμε 2 με 4 φορές να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.

Καταλαβαίνουμε ότι το ψάρι μας είναι έτοιμο, όταν αρχίσει και ανοίγει (σκάει) το σημείο που βρίσκεται η ραχοκοκκαλιά, στην πλάτη. Κοιτάζουμε να μην στεγνώσει αλλά να μην είναι και ωμό.

Σερβίρουμε με λαδολέμονο.

Πως καταλαβαίνουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο;

  • Ελέγχουμε τα βράγχια. Αν είναι κόκκινα, τότε το ψάρι μας είναι φρέσκο. Όσο περνάνε οι μέρες, τα βράγχια χάνουν το χρώμα τους.
  • Ραχοκοκκαλιά. Αν οι τσίτες που έχει το ψάρι στην πλάτη, σηκώνεται, τότε το ψάρι είναι φρέσκο.
  • Από τα μάτια. Το φρέσκο ψάρι, διατηρεί τη γυαλάδα των ματιών.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρησταλλα Κακαβελακη

biskotto.gr

Χρησταλλα Κακαβελακη έχει δημοσιεύσει 445 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρησταλλα Κακαβελακη